Світ 8 січня. Результати дня

Iliya Kousa

Аномальний холод в Європі, криза в Кот д’Івуарі, смерть соратника Кастро на Кубі, кібер-безпека у Франції, міграційна криза в Німеччині, теракт в Єрусалимі, відновлення битви за Ваді Барада в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Президент Кот д’Івуару Алассан Уаттара оголосив про досягнення угоди з повсталими солдатами про припинення протистояння. Глава держави закликав військових повернутися до казарм. Питання щодо збільшення їм заробітних плат буде вирішуватися на окремому засіданні уряду. У відповідь, солдати відпустили урядову делегацію на чолі із міністром оборони Аленом-Рішаром Донвахі. Його дві години утримували у заручниках в місті Буаке. Їм вдалося покинути регіон та повернутися до столиці.

Америка:

– На Кубі у віці 78 років від тривалої хвороби помер міністр внутрішніх справ країни, дивізійний генерал Карлос Фернандес Гондін. Він був одним з найвпливовіших політиків на острові, член так званої «Старої гвардії». Гондін був соратником Фіделя Кастро та одним із засновників Комуністичної партії Куби. У 1961 році він особисто очолював військову операцію з протидії вторгненню США у Затоці свиней. У 1970-80-х роках керував розвідкою та силовими структурами. На посаді глави МВС був з 2015 року. Сам Фідель Кастро помер у віці 90 років 25 листопада 2016 року.

Азія:

– Через сильні снігопади паралізувало роботу турецького Стамбула. Протока Босфор повністю закрита. Через негоду авіакомпанія «Turkish Airlines» оголосила про скасування 471 авіарейсу та усіх внутрішніх рейсів. Близько 6 тисяч пасажирів, які не потрапили на борт літаків – були розміщені місцевою владою у готелях до нормалізації погоди.

Європа:

– Близько 20 людей померли внаслідок аномальних холодів в Європі. В одній лише Польщі загинули 12 осіб. Більшість – через ДТП на дорогах, які останнім часом часто трапляються через ожеледицю. Серед померлих від лютого холоду та хурделиці – чимало безхатьків. У Чехії в Празі так померли троє людей. А на південному сході Італії жертвами стали семеро осіб. Також страждають й біженці з Близького Сходу, особливо ті, хто й досі не отримав притулку. Троє мігрантів померли від переохолодження у Болгарії.

– Для Росії аномальний холод став рекордним за останні 120 років. У Московській області температура опустилася до -35 градусів.

– Королева Великої Британії Єлизавета II вперше у 2017 році з’явилася на публіці після тривалої застуди. Через хворобу вона вперше пропустила кілька церковних богослужінь на Різдво та у переддень Нового Року. Востаннє королеву бачили три тижні тому.

– Протягом 2016 року Франція відбила 24 тисячі хакерських атак на оборонні об’єкти країни. Про це повідомив міністр оборони Жан-Ів Ле Дріан. Він доручив переглянути заходи з посилення обороноздатності в галузі кібер-безпеки.

– Новий генеральний секретар ООН Антоніу Гутьєрреш провів першу прес-конференцію з журналістами в штаб-квартирі ООН.

– Перші 250 американських військових прибули до своєї нової бази постійної дислокації у Польщі. Вони будуть розміщені на летовищі поблизу Вроцлава. Розгортання американських військ – частина стратегії НАТО із посилення своєї обороноздатності у східній Європі для протистояння з РФ.

– У Німеччині протягом 2016 року зареєстрували 320 тисяч мігрантів на отримання притулку та статусу біженця. Більшість з них – громадяни Лівії, Алжиру, Тунісу та Єгипту. Водночас, поліція ФРН повідомила, що у минулому році затримала загалом 900 перевізників нелегалів до країни.

– У Польщі знайдений мертвим 43-річний Пшемислав Валенса – син екс-президента країни Леха Валенси. За попередньою інформацією, він помер вночі через ускладнення, викликані вживанням алкоголю.

– Італійсько-американський виробник автомобілів «Fiat Chrysler» має намір інвестувати мільярди доларів у переобладнання своїх заводів у США та Європі. Керівництво компанії зазначило – це допоможе створити 2 тисячі нових робочих місць.

Близький Схід:

– Щонайменше 11 людей загинули та понад 50 поранені внаслідок вибуху в центрі Багдада в Іраку. Смертник підірвав себе у замінованому автомобілі посеред овочевого ринку в одному з шиїтських кварталів міста. Відповідальність за вибух взяла на себе терористична організація «Ісламська держава».

– В Єрусалимі палестинець за кермом вантажівки на повній швидкості в’їхав у натовп ізраїльських військовослужбовців. Четверо солдатів загинули. Ще 15 зазнали серйозних травм. Сам водій вантажівки був застрелений. Інцидент стався поблизу популярної серед туристів площі Армон Ха-Наців. Місцева влада кваліфікувала це як теракт. Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, який прибув на місце трагедії, заявив, що нападник був пов’язаний з терористами «Ісламської держави» та проживав в арабському кварталі Єрусалима.

– Колишній президент Ірану Алі Акбар Хашемі Рафсанджані помер у Тегерані у віці 82 років. Він був одним з найвпливовіших «реформістів» в країні. З 1980-х років очолював «помірковане реформістське крило» іранського політикуму. Був активним соратником великого аятоли Рухолли Хомейні та одним з «архітекторів» ісламської революції 1979 року. З 2005 року він виступав із різкою критикою на адресу тодішнього президента Махмуда Ахмадінеджада. У 2013 році балотувався у президенти, однак був дискваліфікований.

– В Ємені урядові війська за підтримки саудівської арабської коаліції відтіснили загони шиїтських хуситів убік порту Худейда на берегу Червоного моря. Це місто перебуває під контролем антиурядових сил. У боях загинули 55 шиїтів та 13 військових з числа лоялістів.

– У Саудівській Аравії поліція ліквідувала двох терористів «Ісламської держави», яких розшукували понад рік. Обох знайшли на півночі Ер-Ріяда. Вони готували пояси смертників для скоєння нових терактів. Саме Тайя Аль-Сайярі і Талал бен Самран Аль-Сайяді вважаються організаторами теракту 4 липня 2016 року поблизу Великої мечеті пророка Мухаммеда в священному місті Медина.

– У Сирії відновилися бойові дії у долині Ваді Барада на півночі провінції Дамаск. Терористи «Фронту Аль-Нусра» відмовилися пустити ремонтні бригади до селища Айн Аль-Фіджа, щоб ті полагодили систему водопостачання, попри те, що частина бойовиків погодилася це зробити в обмін на перемир’я. У відповідь, сирійська армія відновила наступальну операцію та повітряні удари в регіоні. За перші години боїв, сили Асада зайняли стратегічні висоти навколо селищ Кяфр Аль-Зейт і Дейр Макран. Тепер вони повністю оточені. Бойовики почали масований відступ з долини.


На фото: історичний трамвай у турецькому Стамбулі у снігу, 8 січня 2017

Автор