Світ 7 січня. Результати дня

Iliya Kousa

Повстання військових у Кот д’Івуарі, масштабний мітинг у Мексиці, екологічна поліція у КНР, смерть «батька демократії» в Португалії, теракт у Сирії, іраксько-турецька суперечка та багато іншого.

Африка:

– Сотні військовослужбовців захопили кілька великих міст у Кот д’Івуарі. Вони заблокували основні траси та адміністративні будівлі. Вимагають підвищення заробітних плат. Антиурядові виступи солдатів охопили понад 20 населених пунктів, включаючи міста Буаке, Далоа, Ямусукро, Корхого. Також військові вийшли на вулиці зі зброєю й у столиці в Абіджані. Поки міністр оборони Ален-Рішар Донвахі вилетів на північ на переговори з солдатами, група військових у столиці зайняла будівлю Міноборони країни. Президент Кот д’Івуару Алассан Уаттара повернувся до країни з Гани та одразу скликав екстрену нараду уряду та глав силових відомств. Водночас, повідомляли про стрілянину та вибухи на військових базах, де повсталі намагалися захопити склади зі зброєю. На переговорах в Буаке, міністр оборони повідомив, що вдалося досягти домовленостей про мир. Втім, поки що повідомлень про припинення виступів не було.

– США наказали родинам дипломатів покинути Гамбію через ризик спалаху насилля. Там вже місяць триває політична криза. Президент країни Яхья Джамме відмовляється передавати владу своєму опонентові Адаму Берроу, який переміг його на президентських виборах.

– Майже 3 тисячі громадян Тунісу приєдналися до терористичної організації «Ісламська держава» та поїхали воювати до Іраку або Сирії. Про це повідомив прем’єр-міністр Тунісу Юсеф Шахед. За його словами, більшість з цих людей загинули.

Америка:

– У Мексиці шестеро людей загинули та понад 1,5 тисячі затримані поліцією внаслідок сутичок у столиці. Там пройшов масштабний марш проти підвищення цін на пальне. Силовики застосували силу, щоб розігнати демонстрацію. Президент Мексики Енріке Пенья Ньєто закликав до спокою. З 1 січня в Мексиці ціни на бензин зросли на 20%. Демонстранти перекрили три дороги поблизу Мехіко та блокували транспортний рух у штаті Чіуауа. У 12 штатах зафіксовано грабіжницькі напади на магазини.

– Новообраний президент США Дональд Трамп виступив за покращення відносин із Росією, попри доповіді глав розвідок про втручання РФ в систему виборів 8 листопада.

– Поліція штату Флорида у США висунула звинувачення в масовому вбивстві підозрюваному в розстрілі людей в аеропорту Форт-Лордендейла. Якщо його визнають винним, 26-річний колишній ветеран війни в Іраку Естебан Сантьяго буде засуджений до смерті. На допиті він визнав свою вину та заявив, що планував цей напад заздалегідь. Він відкрив стрілянину в аеропорту 6 січня та вбив п’ятьох людей.

– На Кубі помер міністр внутрішніх справ країни, дивізійний генерал Карлос Фернандес Гондін у віці 78 років через тривалу хворобу. Він очолював розвідку та МВС з 1989 року.

Азія:

– Ще 6 тисяч людей були звільнені зі своїх посад в Туреччині за підозрою у зв’язках з учасниками невдалого військового перевороту 15 липня. Серед них – поліцейські, академіки, судді, співробітники Міністерства юстиції.

– Китайський уряд постановив створити новий підрозділ поліції – екологічну поліцію. Вона займатиметься боротьбою з шкідливим викидами в атмосферу. Загони екологічної поліції виявлятимуть різноманітні джерела забруднення повітря, включаючи несанкціоновані, такі як підпали сміття. Також офіційний Пекін заявив, що має намір зменшити використання вугілля в 2017 році на 30%. Останнім часом смог в Китаї паралізує роботу підприємств та призводить до захворювань серед населення. Через забруднення повітря, люди залишаються вдома кілька днів поспіль.

Європа:

– У віці 92 років в Лісабоні помер засновник та перший лідер Соціалістичної партії Португалії, екс-президент та екс-прем’єр країни Маріу Соареш. Його називали «батьком сучасної демократії» Португалії. Він до кінця життя залишався одним з найбільш впливових політиків країни.

– Понад 20 людей померли від аномальних холодів в Європі. Зокрема, 12 осіб стали жертвами хурделиці та морозів у Польщі. Більшість – через ДТП на дорогах. Через снігопади замерзли на смерть семеро людей на південному сході Італії. Ще три людини померли у Чехії.

Близький Схід:

– Близько 60 людей стали жертвами теракту в сирійському північному місті Аазаз в провінції Алеппо. Замінований бензовоз вибухнув поблизу будівлі місцевого суду. Місто контролюється антиурядовими угрупованнями, які беруть участь у військовій інтервенції Туреччини «Щит Євфрату». Поблизу міста також розгорнуті підрозділи турецької армії. В організації теракту підозрюють терористів «Ісламської держави».
– Двоє терористів були ліквідовані внаслідок антитерористичної операції в Ер-Ріяді в Саудівській Аравії. Обидва, за даними поліції, були членами «Ісламської держави».

– Ізраїль заявив, що скоротить фінансування ООН на 6 мільйонів доларів через те, що Рада Безпеки ООН проголосувала за резолюцію проти ізраїльських поселень 23 грудня. Тоді 14 з 15 країн Радбезу підтримали резолюцію, яка засуджує будівництво ізраїльських поселень на окупованих територіях на західному березі р. Йордан. США – вперше утрималися.

– Сирійські війська та бойовики антиурядових угруповань припинили вогонь у долині Ваді Барада на півночі провінції Дамаск. Урядова делегація та представники ісламістів проводять переговори про можливу здачу сирійській армії кількох населених пунктів та допуск ремонтних бригад до джерел чистої води.

– Ірак і Туреччина домовилися про виведення турецьких військ з північного Іраку. Про це повідомив прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді за підсумками зустрічі зі своїми турецьким колегою Біналі Їлдиримом. Останній прибув з офіційним візитом до Багдада. Обговорили ситуацію в Мосулі, боротьбу з тероризмом, курдів та спільні кроки зі знищення бойовиків «ІД» у сусідній Сирії. Присутність з лютого 2016 року турецьких військ на півночі Іраку в таборі Баашика розцінювалася Багдадом як порушення суверенітету. Ірак вимагав негайного виведення турецьких військ. Натомість, Анкара заявляла, що її контингент перебуває там законно на вимогу іракського уряду.


На фото: група повсталих солдатів патрулює основні дороги в місті Буаке в Кот д’Івуарі

Автор