Світ 3 січня. Результати дня

Iliya Kousa

Війна за воду в Сирії, криза в Гамбії, 155-а сесія Конгресу США, нові подробиці бунту в Бразилії, рішення індійського суду, теракт в Туреччині, битва за Мосул в Іраку та багато іншого.

Африка:

– Голова ЦВК Гамбії втік з країни після офіційного оголошення результатів президентських виборів. За повідомленням його родичів, він отримав численні погрози після того, як зачитав результати підрахунку голосів та визнав поразку чинного президента Яхья Джамме. Де саме перебуває голова комісії – невідомо. Яхья Джамме одноосібно править Гамбією вже понад 20 років. На президентських виборах у грудні він несподівано визнав свою поразку та перемогу опозиційного лідера Адама Берроу. Однак згодом змінив свою думку та заявив, що з посади не піде. Це поставило країну на межу громадянської війни. А країни Африки закликали до військового вторгнення з метою усунення Джамме від влади та запобігання кривавому зіткненню. Африканський Союз привів свої війська у бойову готовність. Джамме розцінив це як «оголошення війни» та мобілізував власну армію.

Америка:

– Конгрес США ухвалив спеціальне рішення, яким обмежив втручання у свою роботу незалежного комітету з питань етики. За таке рішення проголосували більшість депутатів та сенаторів, зокрема – з Республіканської партії. Голосування пройшло у закритому режимі. Голова нижньої палати парламенту Пол Райан виступив проти поправки. Комітет з питань етики був створений у 2008 році після того, як одразу кількох членів парламенту звинуватили у корупції. Відповідно до нових правил, відтепер комітет має представити свою доповідь спочатку Конгресу, а потім її оприлюднювати.

– У Бразилії поліція встановила особи організаторів кривавого бунту у в’язниці в місті Манаус, в результаті якого загинуло щонайменше 56 людей. Це лідери двох банд, як контролюють наркоторгівлю в регіоні. Власне, через конфлікт між ними й розпочалися заворушення у в’язниці. Лідерів банд тепер етапують до федеральних в’язниць. Десятки засуджених, які втекли після бунту, й досі на волі. Деякі – опублікували «селфі» посеред джунглів Амазонки на своїх сторінках у соціальних мережах. Поліція їх розшукує.

– На Кубі пройшов військовий парад на честь річниці кубинської революції 1959 року. Вперше, парад відбувся без «батька революції» Фіделя Кастро. Він помер після тривалої хвороби 25 листопада. Його пам’ять вшанували серією пострілів у небо.

– Корпорація «Ford» відмовилася від будівництва великого машинобудівного заводу на території Мексики після критики з боку новообраного президента США Дональда Трампа. Останній розкритикував практику виробництва американських автомобілів у Мексиці. Компанія планувала інвестувати 1,6 млрд. доларів у зведення заводу в містечку Сан-Луїс-Потосі. Тепер ці гроші країна втратить.

– Американська телеведуча Мегін Келлі, яка відома своєю нищівною критикою на адресу Дональда Трампа, звільнилася з телеканалу «Fox News» та перейшла працювати на «NBC». За своєю популярністю та рейтингом, Келлі поступається лише ведучому Біллу О’Райлі.

Азія:

– Турецька поліція оприлюднила фото та відео, на яких зафіксований ймовірний нападник на нічний клуб «Рейна» в Стамбулі у новорічну ніч. Втім, встановити особу стрільця правоохоронцям поки що не вдалося. Газета «Hurriyet» повідомила, що він є громадянином Киргизстану або Узбекистану та прибув до Туреччини з сусідньої Сирії, де воював у складі терористичної організації «Ісламська держава». Поліція продовжує пошук підозрюваного. У Стамбулі у цій справі затримали вже 12 осіб. Збройний напад на престижний нічний клуб «Рейна» стався у ніч на 1 січня. Чоловік, одягнений у костюм Санта-Клауса, розстріляв гостей клубу з автомата Калашникова та вбив охоронця. Згодом, він зник з місця події.

– Президент Південної Кореї Пак Кин Хе відмовилася надавати свідчення у суді у справі про корупцію та фінансові махінації, в яких її звинувачує прокуратура. Вона спростувала всі обвинувачення та заявила, що їй «нічого сказати». Пак Кин Хе відсторонили від посади 9 грудня, коли парламент проголосував за її імпічмент. У жовтні 2016 року вона потрапила у центр корупційного скандалу за участі її близької подруги Чхве Сун Сіль. Поліція вважає, що глава держави допустила подругу до документів, які мають державну таємницю, а та в свою чергу маніпулювала своїм впливом для збагачення своїх фондів. До схеми були залучені десятки чиновників, представників корпорацій та бізнесу.

– Японія розпочала переговори з Новою Зеландією щодо поставок останній берегових патрульних літаків Р-2 та військово-транспортних літаків С-2 виробництва японської компанії «Kawasaki». Загальна сума такого контракту може скласти кілька мільярдів доларів. Для Японії це може стати першим великим контрактом на поставку військової техніки закордон.

– Верховний суд Індії заборонив використовувати релігійні гасла під час передвиборних кампаній. Скоро в країні мають відбутися місцеві вибори у кількох штатах. Там політики часто експлуатують релігійну тему для отримання голосів виборців. Відтепер, така риторика є незаконною, а кампанія політика має відповідати вимогам світської Конституції країни.

Європа:

– Кандидат у президенти Франції та лідер ультраправої партії «Національний фронт» Марін ле Пен назвала окупований Крим «невід’ємною частиною Росії».

– Посол Великої Британії до ЄС Айвен Роджерс подав у відставку за кілька днів до початку формальних переговорів між сторонами про вихід Британії з ЄС.

– Президент Молдови Ігор Додон повідомив, що проведе 4 січня «робочу зустріч» із «президентом» невизнаної «Придністровської молдавської республіки» Вадимом Красносельським у Бендерах.

– Литва відмовилася видати Росії колишнього керівника антитерористичного центру Зураба Майсурадзе, якого затримали у Вільнюсі за запитом Москви по лінії «Інтерполу». У Литві вирішили, що Майсурадзе переслідують за політичними мотивами. У Росії його підозрюють в тероризмі. Офіційний Вільнюс же вважає, що це пов’язано із його участю в російсько-грузинській війні 2008 року.

Близький Схід:

– Один з командирів антиурядових угруповань в Сирії Аднан Ад-Діб був убитий ісламістами у регіоні Кунейтра поблизу Голанських висот. Бойовики звинуватили його у «намірах домовитися з сирійським урядом».

– Близько 10 сирійських антиурядових угруповань опублікували заяву, в якій оголошують про призупинення своєї участі у мирному процесі через «порушення режиму перемир’я з боку уряду». Зокрема, вони вимагають припинення бойових дій в східній Гуті поблизу Дамаска та у долині Ваді Барада біля ліванського кордону. Інакше – погрожують вийти з мирного процесу та не брати участі у переговорах в Астані. Натомість, сирійський уряд звинуватив бойовиків у тому, що вони перекрили водопостачання до понад 5 мільйонів мешканців провінції Дамаск, а тому армія змушена атакувати основні джерела води у долині Ваді Барада та селищі Айн Аль-Фіджа. Раніше, сирійські війська звинувачували ісламістів в отруєнні води дизельним пальним. Долина Ваді Барада контролюється низкою ісламістських угруповань, серед яких «Фронт Аль-Нусра», «Джейш Аль-Наср», «Джейш Аль-Ізза» та «Ахрар Аль-Шям».

– Іракська армія оголосила про повне звільнення від терористів «Ісламської держави» кварталу Аль-Місак на сході Мосула. Бої за нього тривали весь день. Тепер урядові війська намагаються пробитися до річки Тигр та форсувати її, щоб потрапити на територію західного берега міста. Там розташована штаб-квартира бойовиків.

– Понад 20 терористів «Фронту Аль-Нусра» були вбиті повітряним ударом на півночі провінції Ідліб в Сирії поблизу міста Сармада. За даними низки ЗМІ, удар був здійснений або російською авіацією, або американським БПЛА.

– Сирійська армія відновила контроль над більшою частиною території на кордоні між провінцією Дамаск та Голанськими висотами. Антиурядові формування погодилася здати сирійським військам міста Канакер, Бейт-Тіма, Бейт-Сабер, Кяфр-Хауар, Закійя і Ат-Тайба. До міст прибули автобуси для евакуації ісламістів та членів їхніх родин до провінції Ідліб. Частина бойовиків залишилася та отримана амністію. Під контролем бойовиків лишаються лише містечко Бейт-Джин та селище Аль-Мугир Аль-Мір. Все це – населені пункти, які розташовані у Західній Гуті між Дамаском та Голанськими висотами.

– За даними ООН, 6 878 цивільних загинули внаслідок бойових дій в Іраку протягом 2016 року.


На фото: зруйнований квартал містечка Аль-Забадані північніше Дамаска в лютому 2016 року

Автор