Світ 29 грудня. Результати дня

Iliya Kousa

Російське-турецьке перемир’я в Сирії, кінець «Боко Харам» в Африці, депортація російських дипломатів у США, амністія бойовикам в Колумбії, відновлення операції в Мосулі та багато іншого.

Африка:

– Щонайменше 50 людей загинули і тисячі залишилися без домівок в результаті руйнівних повеней на південному заході Демократичної Республіки Конго.

– Нігер оголосив про запуск програм з реінтеграції та амністії бойовиків терористичної організації «Боко Харам», які добровільно склали зброю та здалися. Це сталося після розгрому сил терористів у сусідній Нігерії внаслідок битви за ліс Самбіса.

Америка:

– США оголосили 35 російських дипломатів «персонами нон-грата» через втручання російських хакерів у президентські вибори у листопаді, в чому їх підозрює американська влада.

– Парламент Колумбії ухвалив закон про амністію для бойовиків антиурядового угруповання «ФАРК» та військовослужбовців. Закон має допомогти запустити процес роззброєння бойовиків та їхньої реінтеграції у нормальне життя. Закон не розповсюджується на тих, хто скоював тяжкі злочини. Опозиція з Демократично-центристської партії на чолі із екс-президентом Альваро Урібе – утрималася. Він заявив, що закон занадто м’який, а торгівля наркотиками, якою не гребували бойовики – не вважається відповідно до нього тяжким злочином.

Азія:

– Президент Філіппін Родріго Дутерте пообіцяв скидати корумпованих чиновників з гелікоптера та вбивати їх власноруч. При цьому він визнав, що робив це раніше. Також, під час виступу в Манілі, Дутерте заявив, що будівництво Китаєм незаконних штучних островів у спірних районах Південно-Китайського моря «не є проблемою».

– В Австралії у штаті Південний Уельс поліція вилучила понад 3 тонни кокаїну вартістю 259 мільйонів доларів. Це найбільша конфіскація та арешт товару в історії країни. Разом із цим, правоохоронці затримали 15 людей.

– У Південній Кореї слідчі, які розслідують корупційний скандал навколо президента Пак Кин Хе та її оточення, розширили справу через нові докази. Вони підозрюють уряд в тому, що він склав чорний список із 9 тисяч діячів культури, які були налаштовані опозиційно до влади та відмовляли їм у державній підтримці. Слідчі викликали на допит посла Південної Кореї у Франції Мо Чхуль Міна, який у 2013-2014 роках був міністром культури.

Європа:

– Російські рятувальні служби дістали з моря всі основні фрагменти військового літака Ту-154, який впав у Чорне море три дні тому, здійснюючи переліт з Сочі до Сирії. За даними слідчих, які розслідують причини авіакатастрофи, вибуху на борту зафіксовано не було. Вони розглядають 7 версій. В результаті падіння літака загинули 92 людини, в тому числі майже весь склад військового ансамблю ім. Александрова.

– Генпрокуратура України оголосила у розшук колишнього мера Луганська Сергія Кравченка, колишнього голову Луганської облради Валерія Голенка, їх заступників Євгена Хадіна та Маноліса Пілавова, а також колишнього нардепа від «Партії регіонів» Сергія Горохова за підозрою у державній зраді. Їх звинувачують у закликах до повалення конституційного ладу та співпраці з російськими військами на Донбасі.

– Україна запровадила додаткові санкції проти РФ через агресивні дії в Криму та на сході. РНБО додала у санкційний список всіх депутатів Держдуми РФ, обраних на парламентських виборах у вересні в окупованому Криму, а також колишніх українських посадовців, які вважаються причетними до подій на Донбасі та Криму.

– На вірменсько-азербайджанському кордоні спалахнули збройні сутички. Вірменія повідомила про «спробу диверсії з боку Азербайджану» та сутички між прикордонниками обох держав. Офіційний Єреван повідомив про 3 загиблих військовослужбовців та «до семи» загиблих азербайджанців. Натомість, Баку всю провину за спалах боїв поклав на Вірменію, заявивши, що «була спроба вірменської розвідгрупи проникнути на нашу територію». Азербайджан повідомив про «великі втрати» з боку Вірменії та одного свого солдата, який пропав безвісти.

– У Дагестані в Росії ФСБ затримала сімох людей, яких підозрюють у зв’язках з терористами «Ісламської держави». Слідчі вважають, що вони були членами місцевого відділення «ІД».

– Українська влада в односторонньому порядку передала бойовикам «ДНР» та «ЛНР» 15 людей, які перебували під слідством за сепаратизм. Їх усіх помилували указом президента. До цього, бойовики передали українським військам двох жінок – колишню суддю Донецького апеляційного суду Анжеліку Преснякову та журналістку з Івано-Франківська Ольгу Сворак.

– Президент Польщі Анджей Дуда відмовився підписувати закон про масові збори, проти якого виступала опозиція та правозахисники, і направив його на розгляд до Конституційного суду.

Близький Схід:

– Сирійський уряд підписав угоду про перемир’я з представниками антиурядових формувань. Вище військове командування Сирії оголосило про вступ перемир’я у силу опівночі 30 грудня. Президент РФ Володимир Путін повідомив, що перемир’я було досягнуте сторонами за посередництва Туреччини та Росії, які будуть гарантами його дотримання. Угоду про припинення вогню підписали до 50 тисяч ісламістів. Угода передбачає повне припинення вогню із подальшим запуском у середині січня політичних переговорів в Астані в Казахстані. США брати участь у цьому не будуть. Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу зазначив – пізніше сторони планують запросити до участі у перемовах Саудівську Аравію, Ірак та Йорданію. Про свою офіційну підтримку перемир’ю заявили в Єгипті. Спеціальний представник ООН в Сирії Стефан де Містура привітав досягнення домовленостей. Режим припинення вогню не поширюватиметься на терористичні угруповання «Ісламська держава» та «Фронт Аль-Нусра».

– Сирійська армія оточила та заблокувала сили бойовиків «Фронту Аль-Нусра» та «Ахрар Аль-Шям» всередині міста Ваді Барада північніше Дамаска біля кордону з Ліваном. У місті розпочалися переговори про можливу здачу його урядовим силам та евакуацію бойовиків. Саме ісламісти з цього міста нещодавно отруїли воду в провінції Дамаск дизельним паливом.

– Сирійські війська відтіснили сили терористів «Ісламської держави» на 10 км від авіабази «Тійяс» західніше Пальміри в провінції Хомс. Урядові сили захопили стратегічну висоту Аль-Шаріфа. Понад 70 джихадистів вбиті у боях.

– Іракська армія відновила наступальну операцію в Мосулі після понад 2 тижнів позиційної війни. Урядові війська зі сходу наступають на квартали Ас-Салям, Аль-Інтісар, Аль-Кудс, Сумер та Аль-Філістин на сході міста. Північна ударна група у складі бійців 16-ї Дивізії атакувала терористів «Ісламської держави» біля селища Аль-Хабда. Південна ударна група пішла на штурм південно-східних передмість Мосула. З повітря їх прикривають сили коаліції, а також артилерійські бригади 101-ї повітряно-десантної дивізії ЗС США.

– Один з лідерів терористичної організації «Ісламська держава» Абу Джандаль Аль-Кувейті був знищений ударом американського БПЛА поблизу сирійського міста Ракка.

– В сирійському Алеппо російські саперні групи виявили схованки зброї з США, ФРН та Болгарії. Про це повідомили самі сапери. У зв’язку з цією інформацією, Болгарія розпочала перевірку причини, за якими боєприпаси виробництва заводу «ВМЗ Сопот», потрапили у Сирію.