Світ 27 грудня. Результати дня

Iliya Kousa

Новий мирний план для Ємену, суд в Єгипті, нові призначення Трампа, корупційна справа в Аргентині, перший суд у справі про переворот в Туреччині, бої біля Алеппо в Сирії та багато іншого.

Африка:

– В Єгипті суд зобов’язав катарський телеканал «Al-Jazeera» виплатити 270 тисяч доларів компенсації каїрському журналісту за плагіат його матеріалів. Позивач вимагав стягнути з каналу 540 тисяч доларів. Суд постановив, що «Al-Jazeera» у своїх матеріалах довгий час використовував фотографії та відео про війну в Афганістані та Усаму бін Ладена з особистого архіву журналіста.

– Лідер опозиції та переможець президентських виборів Гамбії Адама Берроу закликав президента Яхья Джамме піти з посади мирно і нагадав про м’який перехід влади від Великої Британії під час деколонізації 1965 року.

Америка:

– Новообраний президент США Дональд Трамп висунув Томаса Боссерта на посаду помічника з питань національної безпеки. Боссерт був заступником радника президента США з питань національної безпеки під час правління Джорджа Буша-молодшого. У 2007 році брав участь у розробці Стратегії з національної безпеки. З 2009 року працював у консалтинговій компанії з питань кібербезпеки та національної безпеки.

– Новообраний президент США Дональда Трамп номінував на посаду спеціального представника США на міжнародних переговорах Джейсона Грінблатта. Він займає посаду віце-президента та керівника юридичного департаменту компанії «Trump Organization». Протягом останніх двох років, Грінблатт був особистим юристом Трампа та його родини.

– Суд в Аргентині висунув нові звинувачення проти екс-президента країни Крістіни Фернандес де Кіршнер. Її підозрюють у злочинній змові з метою заподіяння шкоди державі та відмивання коштів. Серед інших фігурантів справи – екс-міністр федерального планування Хуліо Мігель де Відо, заступник міністра громадських робіт Хосе Франциско Лопес, колишній голова Дорожнього управління Нельсон Гільєрмо Періотті.

Азія:

– У Туреччині суд Анкари заборонив ЗМІ висвітлювати вбивство російського посла Андрія Карлова. Під заборону потрапили розповсюдження відеоматеріалів вбивства та всього, що пов’язане із вбивцею та підозрюваними.

– У Туреччині розпочався перший судовий процес у справі про невдалу спробу військового перевороту 15 липня. На лаві підсудних у Стамбулі – 29 поліцейських. 21 з них загрожують три довічних ув’язнення, решті – від 8 до 15 років. Їх звинувачують у невиконанні наказів, спрямованих на придушення перевороту та у намаганнях вмовити своїх колег не опиратися заколотникам.

Європа:

– В.о. Російського антидопінгового агентства Анна Анцеліович вперше визнала наявність в країні системи прийому допінгу. Вона назвала її «інституціональною змовою». Про систему, де держава покривала порушення допінгових норм в РФ вперше розповів у своїй доповіді канадський юрист Річард Макларен. Це призвело до цілої серії дискваліфікацій спортсменів з боку Міжнародного олімпійського комітету.

– Президент невизнаної турецької частини Кіпру Мустафа Акинджи повідомив, що референдум про возз’єднання острова може стати реальністю вже влітку 2017 року.

– Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху скасував зустріч із прем’єром Великої Британії Терезою Мей через голосування Лондоном «за» резолюцію проти ізраїльських поселень на окупованих землях.

– Іспанія запровадила обмеження на швидкість руху для автомобілів через високий рівень забруднення повітря.

– Лідер керівної партії «Право та справедливість» у Польщі Ярослав Качиньський назвав протести опозиції проти закону про обмеження ЗМІ «спробою путчу».

Близький Схід:

– 13 цивільних були вбиті терористами «Ісламської держави» південніше Мосула в Іраку. Бойовики розстріляли мешканців селищ Аль-Худ та Аль-Лазака за «спробу повстання».

– Сирійські війська відбили потужну атаку терористів «Ісламської держави» східніше міста Алеппо поблизу військового аеродрому «Кувейрас». Бойовики намагалися захопити територію авіаційного училища біля міста Дейр-Хафір. Понад 30 джихадистів були знищені у боях.

– Влада Ємену надала попередню згоду на новий план мирного врегулювання ситуації в країні, запропонований спеціальний представник ООН в Ємені Ісмаїлом Ульд Шейх Ахмедом. Оновлений документ став результатом тривалих переговорів між сторонами, які пройшли в середині грудня в Ер-Ріяді в Саудівській Аравії. Документ вимагає від шиїтських загонів хуситів покинути всі зайняті ними населені пункти та скласти зброю. Після цього має розпочатися політичний процес із врахуванням положень резолюції Ради Безпеки ООН №2216 щодо національного діалогу.

– Прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді заявив, що терористи «Ісламської держави» будуть розгромлені на території Іраку вже за 3 місяці. Водночас, під час боїв у Мосулі іракська армія зуміла затримати Абу Харіса Аль-Мат’юті – помічника лідера терористів «Ісламської держави».

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинуватив сили Міжнародної коаліції на чолі із США у підтримці терористів «Ісламської держави». Він заявив, що у нього є докази цього. Натомість, у Вашингтоні назвали ці звинувачення «сміховинними».


На фото: прошиїтська демонстрація у центрі Сани в Ємені

Автор