Про націоналізацію Приватбанку. Методичка :)

Mason Lemberg

Що це?

Перехід банку з приватної власності в державну власність. Держава буде володіти 100% акцій банку.

Що стало причиною націоналізації?

За даними НБУ, Приват має серйозні проблеми з ліквідністю і потребує докапіталізації на суму ₴150 млрд. Що це означає і як воно виникає написано тут

Чи можна було уникнути націоналізації?

Можна було. У випадку, якщо б Коломойський і Ко докапіталізували банк на вказану суму, тобто повернули раніше вкрадені (напевне, це найправильніше слово) гроші вкладників і держави.

Для чого це?

1) Націоналізація дозволить державі стабілізувати Приватбанк, забезпечивши проведення платежів і повернення заощаджень

2) Націоналізація дозволить державі контролювати Приватбанк надалі і навести порядок з проблемними активами (кредитами)

3) Націоналізація дозволить державі забезпечити цільове використання державних коштів, а не вивід їх в офшори, як це було раніше в рамках рефінансування

4) Націоналізація Приватбанку дозволить закрити багато схем відмивання і вимивання коштів.

5) Націоналізація Приватбанку дозволить уникнути руйнування всієї банківської системи України

6) Націоналізація Приватбанку дозволить НБУ навести порядок в банківській системі і мінімізувати можливість виникнення банків-пилососів. Якщо після націоналізації Приватбанку і контролю державою основної частини ринку, не зміниться підходи в частині банківського контролю і далі будуть виникати подібні кидки вкладників, то це буде свідченням мегакорупції в НБУ.

То націоналізація – це дуже добре?

Ні, це найкращий з поганих варіантів. Бо фактично, відповідальність за повернення вкладів, вкрадених колишніми акціонерами банку, тепер взяла на себе держава. Тобто націоналізація Приватбанку – це дорогий інструмент для держави.

Скільки це буде коштувати для держави?

В залежності від реального стану справ, від можливості погашення проблемних кредитів, це може коштувати до ₴150 млрд. Це не означає, що це буде коштувати рівно ₴150 млрд., але й не означає, що вийде відмазатись задарма.

Хто заплатить ці гроші і як це позначиться на бюджеті на 2017 рік?

На бюджеті-2017 не позначиться ніяк, оскільки основним фінансовим інструментом стануть облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) з 30-річним терміном погашення, а не живі гроші. Так звану “монетизацію” ОВДП буде здійснювати НБУ.

Тобто операція націоналізації є фіктивною, бо нема живих грошей?

Ні. В 21-му столітті живі гроші стали далеко не єдиним ліквідним фінансовим інструментом. Наприклад, ті ж самі кредитні гарантії США, які отримувала Україна, дозволяли нам легко отримувати живі кошти у вигляді кредитів, коли нам було потрібно. Приблизно така з ситуація з ОВДП, які буде “монетизувати” НБУ.

Що буде джерелом “монетизації” ОВДП з боку НБУ?

По-перше, монетизувати будуть не всю суму ОВДП, а тільки ту її частину, яка потрібна для забезпечення ліквідності, тобто для забезпечення можливості виплати депозитів/коштів.

Якщо люди не кинуться масово знімати депозити з Привату, то це буде невелика сума, яку НБУ може закрити самостійно.

Якщо люди кинуться масово знімати депозити, то НБУ має якось забезпечити так звану “монетизацію” ОВДП за рахунок чогось її здійснювати. Або за рахунок кредиту від МВФ, або за рахунок резервів, або просто за рахунок друкарського станка. Останній спосіб, звичайно, приведе до інфляції (росту цін) і девальвації гривні.

Тобто, інфляція (ріст цін) і девальвація (знецінення) гривні залежить від того чи кинуться люди знімати вклади з Приватбанку?

Абсолютно вірно!

Причому інфляція і девальвація залежать не стільки від “друкарського станка” (це найгірший варіант забезпечення), а від того скільки готівки опиниться в населення на руках.

Бо навіть якщо припустити, що забезпечення монетизації ОВДП будуть живі долари з кредиту МВФ чи з резервів, то це все рівно приведе до різкої інфляції і девальвації гривні. Просто уявіть, ситуацію, що в один момент населення отримає додаткових ₴150 млрд. готівки.

Що з цією готівкою будуть робити? Будуть купляти долари – піде курс догори. Будуть купляти товари, попит зросте в рази, пропозиція незмінна, відповідно почнуть рости ціни.

Тобто єдиний спосіб уникнути інфляції і девальвації – це не панікувати і не бігти в Приват за грошима?

Абсолютно вірно!

А гроші не пропадуть?

Ні, гроші віддадуть в будь-якому випадку. Різниця тільки в тому чим це обернеться для економіки країни. Тобто, чи не спричинять панікери девальвацію і інфляцію.

На жаль, всі нормальні люди пливуть з ними в одному човні і результати панікерства закінчаться ростом цін для всіх.

Дякую за увагу.

Висновки робіть самостійно.

Автор