Світ 11 грудня. Результати дня:

Iliya Kousa

Падіння Пальміри в Сирії, теракт в Єгипті, ДТП у Кенії, заява ЦРУ США, теракти в Туреччині, вибори в Румунії, вибори в Македонії, битва за Алеппо в Сирії та багато іншого.

Африка: 

– Потужний вибух сколихнув Єгипет. В центрі Каїра смертник підірвав себе всередині коптського православного собору Св. Марка. Щонайменше 26 людей загинули. Президент Єгипту Абдель Фаттах Аль-Сісі оголосив триденний траур. Християни-копти складають 10% населення країни та часто стають мішенню ісламських терористів. Собор Св. Марка є головною резиденцією голови коптської церкви – 118-го папи та патріарха Александрійського та всієї Африки Феодора II.
– Близько 60 людей загинули внаслідок ДТП за участі вантажівки з нафтовими цистернами у Кенії. Водій не впорався із керуванням, вилетів на зустрічну смугу та в`їхав у п`ять автомобілів та автобус. Згодом, вантажівка зайнялася та вибухнула.
– Понад 70 осіб загинули внаслідок обвалу стелі церкви в місті Уйо в Нігерії під час церемонії посвяти священика.
– ООН закликала президента Гамбії Яхья Джамме визнати поразку на президентських виборах та передати владу своєму опонентові у січні наступного року. Джамме спочатку результати визнавав, однак несподівано відмовився від своїх слів та заявив, що не піде з посади президента.Америка: 

– ЦРУ США звинуватило російських хакерів у втручанні у систему виборів у США. Вони заявили, що хакери могли допомагати республіканцю Дональду Трампу перемогти на виборах шляхом зламу пошти Демократичної партії та демонізації Хілларі Клінтон. Дональд Трамп назвав ці заяви «абсурдом».Азія: 

– Курдська радикальна антиурядова група «Яструби свободи Курдистану» (TAK) взяла на себе відповідальність за подвійний теракт у Стамбулі поблизу стадіону «Бешикташ». В результаті вибухів загинуло 38 людей, ще 160 – зазнали поранень. Серед вбитих – 30 поліцейських. Щонайменше 10 підозрюваних у причетності до терактів вже затримали правоохоронці.Європа: 

– Найбільша у світі криогенна електростанція розпочала роботу у Великій Британії на околицях Манчестера. Вона заснована на принципі використання дешевої електроенергії у нічні години для скраплення повітря, яке зберігається у криогенних танках, а згодом нагрівається та розширюється, таким чином продукуючи електроенергію. Компанія, яка будувала цей пілотний проект – «Highview Power Storage» – стверджує, що така станція легко використовується як альтернативне джерело енергії та може бути дуже ефективно розповсюджене на всю країну. Нині Велика Британія отримує 25% електроенергії з альтернативних джерел.
– У Румунії проходять парламентські вибори. В них беруть участь 11 партій та рухів. Основна боротьба розгорнулася між Соціал-демократичною партією, яка перемогла на попередніх виборах до парламенту, та пропрезидентською Націонал-Ліберальною партією. Румунський парламент складається з двох палат та обирається кожні 4 роки. Нині при владі в країні – технократичний уряд, сформований після відставки у 2015 році уряду Віктора Понти на тлі масових протестів після пожежі у нічному клубі Бухареста. Тоді загинуло 64 людини, а населення звинуватило в цьому неефективність та корумпованість владних структур. Румунія – член ЄС, але водночас найбідніша країна Союзу.
– У Македонії проходять дострокові парламентські вибори під егідою ЄС. Їхня мета – розв`язати конфлікт між чотирма партіями країни. У січні цього року в Македонії спалахнула політична криза. Прем`єр-міністр Нікола Груєвські подав у відставку після того, як його суперник – лідер Соціал-демократичної партії Зоран Заєв опублікував записи, які свідчили про факти корупції у вищих ешелонах влади. Найбільші партії не зуміли домовитися щодо формування нового коаліційного уряду. Зрештою, було досягнуто згоди за посередництва ЄС піти на дострокові вибори.
– Президент Італії Серджо Маттарелла призначив прем`єр-міністром країни чинного міністра закордонних справ Паоло Джентілоні. Глава держави доручив йому сформувати новий уряд. Попередній – уряд Маттео Ренці – пішов у відставку після провалу голосування за конституційну реформу на референдумі 4 грудня. Опозиційні партії – популістські «Рух п`яти зірок» та «Ліга Півночі» – від співпраці з новим урядом відмовилися та вимагають дострокових парламентських виборів.Близький Схід:

– Терористи «Ісламської держави» витіснили сирійські війська зі стародавнього міста Пальміра на сході провінції Хомс. З четвертої спроби, бойовикам вдалося зайняти більшу частину міста. Сирійське військове командування евакуювало цивільних та здійснило тактичний відступ з міста. Нині сирійська армія перегруповується західніше Пальміри. Щоб не дати їм цього зробити, терористи одразу ж запустили атаку на селища Аль-Баядат та Аль-Дава західніше міста. Також вони розпочали просування убік авіабази «Тайфур», з якої злітають сирійські та російські літаки. За даними Міноборони РФ, терористи мобілізували близько 4 тисяч бійців для наступальної операції на Пальміру. З них близько 300 терористів були знищені у боях за останні три дні.
– Іран підписав контракт з авіаційним концерном «Boeing» на закупівлю 80 пасажирських авіалайнерів. Угода розрахована на 50 років. Вона передбачає закупівлю 50 літаків новітньої моделі «Боїнг-737», 15 авіалайнерів «Боїнг-777» та 15 авіалайнерів «Боїнг-777-9» для польотів великої дальності. Це найбільша ірансько-американська угода з часів Ісламської революції в Ірані у 1979 році. Угоду оцінюють в 16,6 млрд. доларів.
– Сирійська армія поновила наступальну операцію у східному Алеппо. Урядові війська звільнили від бойовиків коаліції «Армія завоювання» квартали Аль-Асіля, Аль-Мааді та Сальхін. Армійські підрозділи продовжили просування убік останніх 4 кварталів під контролем ісламістів.

Автор