Світ 9 грудня. Результати дня:

Iliya Kousa

Імпічмент президенту Південної Кореї, теракт в Єгипті, вибух у Нігерії, ще одна несподівана заява президента Гамбії, новий кандидат на посаду держсекретаря США, битва за Алеппо в Сирії та багато іншого.

Африка: 

– Щонайменше шестеро поліцейських загинули внаслідок вибуху в Каїрі в Єгипті. Бомба, закладена у сміттєвому баку, здетонувала, коли проїжджав патруль поліції. Відповідальність за теракт взяло на себе нове угруповання – «Рух Аль-Хазм». Правоохоронці вважають його причетним до ісламістського руху «Брати-мусульмани», забороненого в Єгипті та низці країн. Екс-президент країни Мухаммед Мурсі був представником саме «Братів-мусульман». Після його усунення від влади військовими, організацію заборонили, а її керівництво – заарештували.

– 56 людей загинули та понад 40 зазнали поранень в результаті теракту у місті Мадагалі на північному сході Нігерії. Дві смертниці підірвали себе посеред центрального ринку. Поліція підозрює в скоєному терористичну організацію «Боко Харам».

– Президент Гамбії Яхья Джамме несподівано відмовився визнавати результати президентських виборів, дарма що кілька днів тому визнав свою поразку на них. У телевізійному виступі, він заявив, що вирішив не визнавати виборів після «ретельного розслідування» та «виявлення серйозних порушень». Джамме закликав організувати нові вибори. За підрахунками голосів на виборах 2 грудня, Джамме із результатом 36,7% програв опозиційному політику Адаму Берроу, який набрав 45,5%. Після визнання поразки з боку Джамме, Берроу заявив, що буде судити президента після передачі влади у січні.

– У Гані перемогу на президентських виборах здобув опозиційний кандидат Нана Акуфо-Аддо. Нинішній президент Джон Махама визнав свою поразку. Аддо зумів перемогти на виборах лише з третьої спроби. На минулих виборах він програв Махамі із відривом 300 тисяч голосів. У Гані функціонує демократична багатопартійна система, яка була запроваджена після повалення військової диктатури у 1990-х роках.

Америка: 

– Колишній мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані відмовився працювати в адміністрації новообраного президента США Дональда Трампа та попросив, щоб його не вважали більше кандидатом на посаду державного секретаря США. До цього моменту, Джуліані та колишній кандидат в президенти Мітт Ромні залишалися фаворитами серед усіх претендентів на цю посаду. Джуліані був близьким радником та союзником Трампа під час передвиборної кампанії. За даними американських видань «Wall Street Journal» та «New York Times», найбільш імовірним кандидатом на посаду держсекретаря є нинішній голова нафтогазового гіганту «ExxonMobil» Рекс Тіллерсон. Мітт Ромні лишається претендентом, але шанси його, як пишуть видання, не дуже великі.

– Новообраний президент США Дональд Трамп номінував на посаду міністра праці в своїй адміністрації Ендрю Паздера – політика, відомого тим, що він виступає категорично проти підняття мінімальної заробітної плати та просування законів, спрямованих на захист робітників.

– Президент США Барак Обама скасував обмеження на поставки озброєння союзникам Вашингтона у Сирії. Про кого конкретно йде мова – невідомо. У Пентагоні, натомість, заявили, що це необхідно для просування наступальної операції на Ракку.

Азія: 

– Парламент Південної Кореї оголосив імпічмент президенту Пак Кин Хе. Відтепер – вона тимчасово відсторонена від посади, а Конституційний суд має затвердити рішення. Ініціаторами імпічменту виступили опозиційні депутати з партії «Тобуро». Їх підтримала значна частина депутатів керівної партії «Сенурі». Майже два місяці корейці вимагали відставки президента після спалахну в кінці жовтня скандалу за участі її близького оточення. Прокуратура підозрює президента в розголошенні державної таємниці та причетності до корупційних схем своєї подруги Чхве Сун Сіль. Остання, на думку слідчих, користувалася своїм впливом на подругу, щоб змусити великі компанії в країні вносити багатомільйонні благодійні внески в її фонди.

– Президент Філіппін Родріго Дутерте виступив за зміну «застарілої», за його словами, Конституції. Він має намір запропонувати перейти від унітарної президентської республіки до федеральної парламентської форми.

Європа: 

– Відомий канадський юрист Річард Макларен представив свою доповідь щодо використання допінгу в спорті. В документі, зокрема, наголошується величезна роль російських чиновників у покриванні випадків застосування спортсменами допінгу.

– У Роттердамі голландська поліція затримала підозрюваного у плануванні теракту від імені терористичної організації «Ісламська держава». При ньому знайшли автомат з набоями. В квартирі підозрюваного вилучили екстремістську літературу та прапор терористів.

– Генеральна Асамблея ООН більшістю голосів ухвалила резолюцію, яка закликає до припинення бойових дій в Сирії, зняття блокади з міст та доправлення гуманітарної допомоги. 122 країни проголосували «за». «Проти» – 13, включаючи Росію, Білорусь, Іран та Сирію. Щ е 36 держав утрималися. Постійний представник РФ в ООН Віталій Чуркін заявив, що в проекті резолюції були «серйозні недоліки», а тому одразу казав, що Москва голосувати за нього не буде. Резолюція має лише рекомендаційний характер.

– Франція відмовилася проводити екстрадицію колишнього голови казахстанського банку «БТА» Мухтара Аблязова до Росії. Офіційний Париж заявив, що існують припущення, що російська влада переслідує Аблязова за політичними мотивами. Франція вкрай рідко відмовляється видавати затриманих іноземців іншим державам. Востаннє таке сталося із опозиціонером іспанському режиму Франциско Франко у 1930-х роках. Бізнесмен вже понад 3 роки перебуває під арештом у Парижі. Його видачі добиваються одразу три країни – Україна, Росія та Казахстан. У Росії та Казахстані його звинувачують у створенні злочинної організації та розкраданні коштів на суму в понад 6 млрд. доларів. Аблязов від звинувачень відхрещується та заявляє, що його переслідують через опозицію до президента Нурсултана Назарбаєва. Він покинув свою батьківщину у 2009 році, коли його банк «БТА» був оголошений банкротом та націоналізований.

– Британська поліція повідомила, що справа сексуальних злочинів серед футболістів, яка набирає обертів у зв’язку із сексуальним скандалом два тижні тому, зараз охопила 83 підозрюваних та 98 футбольних клубів країни.

– Кандидат у президенти Франції Еммануель Макрон закликав владу припинити вимагати відставки президента Сирії Башара Асада та розпочати підготовку до між-сирійських переговорів.

Близький Схід: 

– Сирійська армія контролює 93% міста Алеппо. Про це повідомили Міноборони РФ та Сирії. У східних кварталах тривають бої. Сили Асада наступають на останні 4 великі квартали в місті. Понад 80 тисяч цивільних – евакуйовані до західного Алеппо або в курдський район Шейх-Максуд.

– Терористи «Ісламської держави» підійшли до західних околиць стародавнього міста Пальміра. До цього вони захопили нафтогазові родовища «Аль-Махр» та «Джазаль» на сході провінції Хомс. Сирійські війська та проурядові «Сили національної оборони» були змушені відступити. Ускладнила ситуацію піщана буря, яка унеможливила підтримку наземних сил з повітря. Нині тривають бойові дії північніше, західніше та східніше Пальміри. Терористи намагаються оточити урядові війська. До провінції Хомс вже прибули підкріплення та російські гвинтокрили. Міноборони Сирії заявляє, що завданням бойовиків було захоплення нафтогазових родовищ. Армія готує контрнаступ. У боях загинули до 100 солдатів. Понад 40 бойовиків були вбиті.

– У Сирії ударом американського БПЛА убитий один з лідерів терористичної організації «Ісламська держава» Бубакер Аль-Хакім – один з головних підозрюваних в організації нападу на видання «Charlie Hebdo» в Парижі у січні 2015 року.

– Турецька армія та її союзники з ісламістських угруповань в Сирії розпочали штурм міста Аль-Баб на півночі провінції Алеппо. Для цього з Туреччини під Аль-Баб перекинули загін у складі 400 елітних бійців турецьких сил спецпризначення. У битві беруть участь близько 50 танків. Терористи «Ісламської держави» на чолі зі своїм новим речником Абу Хасаном Аль-Мухаджиром розпочали оборону та перекинули підкріплення у складі 500 бойовиків з Іраку.

– Група арабських депутатів в ізраїльському парламенті подала позов проти прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху за те, що він, на їхню думку, необґрунтовано називав пожежі у місті Хайфа «терактами», не маючи достатньо доказів для цього.

– ВПС Іраку відкинули звинувачення у бомбардуванні міста Аль-Кайм на кордоні із Сирією, внаслідок чого загинуло понад 70 цивільних. Місто перебуває під контролем терористів «Ісламської держави» з 2014 року. Два дні тому, невідомі літаки здійснили повітряний удар по ньому. Чи були це іракські літаки, чи сили коаліції – достеменно невідомо.

– Пентагон США повідомив, що за 2,5 роки бойових дій проти терористів «Ісламської держави», джихадисти втратили близько 50 тисяч бійців.

Автор