Світ 7-8 грудня. Результати двох днів:

Iliya Kousa

Падіння Старого Алеппо, поразка сил «Ісламської держави» в Сомалі, політичне протистояння в Гамбії, кібератака в Гані, переслідування китайського магната на Філіппінах, перший крок до імпічменту президента Південної Кореї, справа Ратко Младіча в Гаазі, розслідування загибелі генсека ООН, битва за Мосул в Іраку та багато іншого.

Африка: 

– Сомалійські війська розбили сили терористів «Ісламської держави» у битві за портове місто Кандала. Таким чином, урядові сили повернули цей порт під свій контроль. Це був єдиний населений пункт на території Сомалі, підконтрольний силам «ІД». Терористи слабко представлені в країні – через активну діяльність їхніх конкурентів – терористичної організації «Аль-Шабаб», яка пов’язана із «Аль-Каїдою». Однак рік тому, воєнізована група бойовиків у регіоні Пунтленд на чолі із Абдікарімом Муміном присягнула на вірність «Ісламській державі» та стала їх відділенням. На їх базі терористи «Ісламської держави» розгорнули свою активність. Кандала перебувала під контролем бойовиків понад місяць.

– Опозиція, кандидат якої несподівано переміг на президентських виборах у Гамбії, заявила, що авторитарний багаторічний правитель країни Яхья Джамме, який програв вибори, буде підданий суду одразу ж після передачі влади у січні. За їхніми словами, його необхідно судити за злочини проти свого народу. Також влада звільнила 12 дисидентів. На президентських виборах у Гамбії 1 грудня переміг кандидат від опозиції Адама Берроу. При цьому Яхья Джамме раптово для всіх визнав поразку. Він керує країною з 1996 року та прийшов до влади внаслідок військового перевороту. Його правління характеризувалося переслідуванням опозиціонерів, придушенням антиурядових виступів та ексцентричністю правителя.

– У Гані невідомі здійснили кібератаку на сайт ЦВК. Кілька годин голосування на президентських виборах було заморожене. А відтак – підрахунки голосів призупинили.

– В Єгипті поліція заарештувала Усаму Мурсі – сина екс-президента країни Мухаммеда Мурсі. Його підозрюють в причетності до організації масових заворушень за участі ісламістського руху «Брати-мусульмани» в 2013 році. Тоді, після того, як військові усунули від влади Мурсі, розпочалися масштабні антиурядові виступи ісламістів з «Братів-мусульман».

Америка: 

– Новообраний президент США Дональд Трамп офіційно номінував легендарного генерала Джеймса Меттіса на посаду нового міністра оборони США. Меттіс відомий на псевдо «Скажений пес». Він є одним з найвпливовіших воєначальників американської армії. Він не є «кабінетним генералом». Брав участь у війнах в Афганістані та Іраку. Меттіс є автором кількох підручників з протидії терористам. Його також називають «бойовим монахом», оскільки він присвятив все своє життя армії і не має ані дружини, ані дітей. Служив у морській піхоті 44 роки. З 2010 по 2013 роки очолював Центральне командування США, яке займається спецопераціями на Близькому Сході. Вважає Іран головною загрозою стабільності в регіоні. Також критикував РФ за агресію проти України.

– ВМС США та Міністерство енергетики оголосили про початок будівництва на півночі штату Айдахо підприємства для зберігання ядерних відходів з пального бойових кораблів та підводних човнів. Вартість будівництва – 1,65 млрд. доларів. Новий об`єкт буде розташований на території Айдахської національної лабораторії, яка приймає відходи з 1957 року.

– Журнал «Bloomberg» опублікував свій щорічний «Pessimist’s Guide 2017», в якому головними «чорними лебедями» наступного року обрали вибори в Європі, де до влади можуть прийти популісти, Дональда Трампа та діяльність терористичної організації «Ісламська держава».

– Новообраний президент США Дональд Трамп номінував на посаду голови Агентства з питань охорони довкілля нинішнього генпрокурора штату Оклахома та колишнього сенатора Скотта Прюїтта. Він відомий тим, що кілька разів подавав позови до суду проти Агентства та всіляко конфліктував з ним. Також він є непримиримим критиком теорії глобального потепління.

Азія: 

– У Пакистані розбився пасажирський літак із 47 людьми на борту. Ніхто не вижив. Катастрофа сталася поблизу міста Хавеліан. Причини падіння – невідомі.

– В Індонезії майже 100 людей загинули та понад 200 поранені внаслідок землетрусу на сході країни. Епіцентр підземних поштовхів прийшовся на провінцію Аче.

– Опозиція Південної Кореї внесла на розгляд парламенту законопроект про імпічмент президенту Пак Кин Хе. Сама глава держави заявляла, що піде з посади лише добровільно влітку 2017 року. Натомість, більшість корейців вимагають її імпічменту негайно. Частину депутатів керівної партії «Сенурі» погодилися підтримати закон.

– Філіппіни відмовилися брати участь у спільних із США патрулюваннях району спірних островів Південно-Китайського моря. Чимало аналітиків пов’язують такий крок із останніми «про-китайськими» жестами нового президента Родріго Дутерте, який протягом останніх кількох місяців віддалився від США.

– В Індії на 68 році життя померла одних з найвідоміших політиків країни – колишня головний міністр штату Таміл Наду Джаялаліта Джаярама. Тисячі людей взяли участь у церемонії поховання. Люди пам`ятають її як вправного міністра та політика, яка допомагала людям та розвивала медицину та соціальну сферу.

– На Філіппінах комуністичні антиурядові угруповання закликали президента країни Родріго Дутерте припинити АТО у східних регіонах та вивести війська, інакше пригрозили вийти з режиму припинення вогню.

– Один з найвпливовіших ігрових магнатів Азії – мільярдер Джек Лам з Макао – оголошений в розшук на території Філіппін. Поліція країни закрила його казино «Fontana» та заарештувала 1,3 тисячі його співробітників. Президент Філіппін Родріго Дутерте закликав Китай та інші країни Азії затримати Лама. Останній буквально за день до арештів 29 листопада вилетів до Гонконгу.

Європа: 

– Понад 50 країн-членів ООН подали на розгляд Генеральної Асамблеї проект резолюції, який зобов’язує організацію продовжити розслідування обставин загибелі колишнього генсека ООН Дага Хаммаршельда. Він загинув в авіакатастрофі у 1961 році поблизу міста Ндола у Замбії. Шведський дипломат мав прибути на переговори з лідером конголезьких сепаратистів, щоб вмовити його укласти мир із урядом Північної Родезії. Офіційна версія загибелі генсека – помилка пілота. Однак деякі країни багато років висловлювали сумнів з цього приводу та заявляли, що Хаммаршельда могли вбити в результаті змови спецслужб. У 2015 році в ООН повідомили, що знайшли імовірні докази того, що літак могли збити над Замбією.

– Прокуратура вимагає довічного ув’язнення для колишнього генерала боснійських сербів Ратко Младіча. Про це прокурор повідомив на засіданні Міжнародного трибуналу по колишній Югославії в Гаазі. Колишній командувач сил боснійських сербів Ратко Младіч підозрюється в скоєнні воєнних злочинів, порушенні законів та звичаїв війни та геноциді. Зокрема, його звинувачують в організації вбивства 8 тисяч боснійських мусульман у Сребрениці в 1995 році. Також саме його вважають головним стратегом облоги Сараєва. Тоді протягом кількох років блокади загинули 10 тисяч місцевих мешканців. Процес над Младічем триває понад 5 років. Він переховувався від слідства протягом 16 років та був заарештований у Сербії лише в 2011 році.

– Чорногорія оголосила у міжнародний розшук по лінії Інтерполу двох росіян та трьох сербів за підозрою в плануванні державного перевороту. Спеціальна державна прокуратура країни вважає, що всі п’ятеро – організували злочинне угруповання, яке мало намір влаштувати теракт у день виборів 16 жовтня та спричинити зміну влади в країні. Тоді поліція затримала понад 20 осіб.

– Прем`єр-міністр Італії Маттео Ренці офіційно подав у відставку. Це сталося одразу після того, як Сенат Італії схвалив бюджет на 2017 рік. Раніше, президент країни Серджо Маттарелла попросив Ренці не йти з посади до ухвалення бюджету. Глава уряду пішов через провал голосування за урядові пропозиції на референдумі 4 грудня.

– Канцлер ФРН Ангела Меркель виступила за заборону мусульманських хіджабу, бурки та нікабу для жінок на території країни. Таку заяву вона зробила під час з`їзду її партії в Ессені. Там її переобрали головою партії вдев’яте поспіль. Зайняти жорсткішу позицію щодо мігрантів Меркель змусило зростання популярності правих популістів, які можуть завадити їй стати канцлером вчетверте в 2017 році.

– Лідер ультраправої французької партії «Національний фронт», кандидат у президенти Франції Марін ле Пен виступила за скасування можливостей для дітей мігрантів вчитися в країні безкоштовно.

– Європейська комісія винесла попередження сімом країнам-членам ЄС у зв’язку з «дизельним скандалом» за участі компанії «Volkswagen». Велику Британію, Німеччину та ще п’ятьох країн звинуватили у тому, що вони не запровадили штрафні санкції проти компанії за «дизельний скандал», як це зробили США. Попередження Єврокомісії є першим кроком в процедурі, яка передбачає покарання країн ЄС, які не виконують своїх зобов’язань. Якщо реакції й надалі не буде, Єврокомісія подасть на ці країни до Європейського суду в Люксембурзі. Восени 2015 року виявилося, що компанія «Volkswagen» проводив маніпуляції з тестами на викиди газів в атмосферу. Це призвело до скандалу та відставки керівництва компанії.

– Суд в Греції відхилив запит Туреччини про екстрадицію п’ятьох з восьми турецьких військових, які втекли до країни після невдалої спроби військового перевороту 15 липня. Анкара звинувачує солдатів у причетності до організації перевороту. Натомість, останні відхрещуються від цього. Вони втекли з Туреччини гелікоптером наступного ж дня після провалу перевороту та попросили політичного притулку.

– У Франції екс-міністр фінансів в уряді Франсуа Олланда – Жером Каюзак – визнаний винним у фінансових махінаціях та ухиленні від сплати податків. Суд засудив його до 3 років ув`язнення. Також до 2 років в’язниці засудили його дружину Патрісію Менар за цією ж справою.

– Верховна рада України дала дозвіл на зняття недоторканності та притягнення до кримінальної відповідальності одного з найбагатших людей України, нардепа від «Опозиційного блоку» Вадима Новинського. ГПУ підозрює його у тиску на церкву. Слідчі кажуть, що у 2014 році він спільно із екс-президентом Януковичем намагалися усунути митрополита УПЦ МП Володимира шляхом незаконного арешту його помічника, який допомагав хворому предстоятелю.

Близький Схід: 

– Сирійська армія звільнила від бойовиків коаліції «Армія Алеппо» весь історичний центр міста. Вночі частина ісламістів покинула свої позиції довкола середньовічної Цитаделі Алеппо та відступила на південь. При цьому вони покинули свої склади, артилерію та зброю. Понад 600 бойовиків здалися армійським підрозділам. Решта бойовиків – були розбиті вже зранку. Сирійські війська зайняли всі їхні позиції у Старому місті та звільнили відому на весь світ Мечеть Омейядів. Водночас, урядові сили за підтримки загонів Республіканської гвардії розпочали паралельний наступ зі сходу та вибили бойовиків з кварталів Баб Аль-Найраб, Аль-Мааді, Сальхін, Аль-Калесійя, Сафсафа, Баб Аль-Хадід та Шейх-Лутфі. Пізніше, взяли й квартал Шейх-Саїд. Таким чином, сирійська армія контролює 88% східних кварталів міста.

– Загони бойовиків «Армії Алеппо» всередині східних кварталів Алеппо закликали до перемир’я. Вони вимагають запровадження «гуманітарної паузи» на 5 днів, евакуації поранених та можливості покинути місто. Розпочалися переговори між Росією, Сирією, Туреччиною та представниками ісламістів про можливу здачу міста сирійськім військам. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров повідомив, що бойової дії призупинені – нібито, щоб дати можливість цивільним покинути місто.

– Іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» головну міську лікарню та Національний Університет Мосула. Урядові війська напередодні розпочали наступ із метою прорватися до центру міста. Зараз вони контролюють 22 квартали у східному Мосулі. Водночас, на південному напрямку загони федеральної поліції звільнили від бойовиків сил «ІД» селище Аль-Гандус.

– Президент Ірану Хасан Роухані заявив, що не дозволить новообраному президенту США Дональду Трампу зірвати ядерну угоду, яку уклали минулого року після 8 років перемов.

– Понад 70 цивільних загинули та майже 100 зазнали поранень в результаті авіаударів сил Міжнародної антитерористичної коаліції в іракському місті Аль-Кайм на кордоні із Сирією. Сили коаліції бомбили позиції терористів «Ісламської держави», які контролюють місто. Спікер іракського парламенту Салім Аль-Джубурі закликав провести розслідування та звинуватив в авіаударі іракські ВПС.

– Терористи «Ісламської держави» розпочали несподіваний потужний контрнаступ довкола міста Пальміра на сході сирійської провінції Хомс. Вони вибили сирійські війська та проурядові «Національні сили самооборони» з нафтового родовища «Аль-Махр», містечка Хувайсіс та гірського регіону Джабаль Хайян. Зараз вони всього в 5 км від історичного міста. Росія направила 4 гвинтокрили до Пальміри, а сирійська армія мобілізувала підкріплення. Бойовики скористалися зосередженням великої кількості урядових військ в Алеппо та намагаються відбити стародавню Пальміру.

Автор