Світ 4-5 грудня. Результати двох днів

Iliya Kousa

Фатальний референдум в Італії, новий президент в Узбекистані, розгром сил «Ісламської держави» у битві за Сірт, пожежа в Каліфорнії, поховання Фіделя Кастро на Кубі, бойові дії у М`янмі, новий кандидат у президенти Франції, бої в сирійському Алеппо, ліквідація «міністра нафти» терористів в Іраку та багато іншого.

Африка:

– В ООН назвали особи 41 миротворця організації з Габону та Бурунді, яких підозрюють у скоєнні сексуальних злочинів під час перебування у складі миротворчих місій в Африці.

– У Лівії проурядові війська звільнили від терористів «Ісламської держави» місто Сірт. Таким чином, сили бойовиків у Лівії були остаточно розбиті, а решта їхніх загонів відступила у південні пустелі. Сірт був останнім бастіоном джихадистів в країні. Битва за місто тривала сім місяців. Розпочалася вона у травні цього року, коли урядові сили відкинули терористів від нафтових терміналів та пішли у контрнаступ.

Америка:

– У Каліфорнії внаслідок пожежі у культурному центрі загинули 36 осіб. Це найбільша пожежа у штаті за останні 10 років. Її причини – натепер поки невідомі. У день трагедії в центрі організували вечірку за участі понад 100 осіб – переважно художників.

– Кубинського лідера Фіделя Кастро поховали у місті Сантьяго-де-Куба на кладовищі Санта-Іфігенія поряд із мавзолеєм національного героя країни Хосе Марті. Поховання пройшли у вузькому колі родичів та друзів. Куба їх не транслювала. Лідер кубинської революції помер 25 листопада у віці 90 років.

Азія:

– Новим президентом Узбекистану обрали чинного прем’єр-міністра та в.о. президента Шавката Мірзійоєва. Відповідно до результатів голосування, він набрав 88,6% голосів. Явка на виборах, за даними ЦВК, склала понад 85% – це 18 мільйонів людей. Мірзійоєв багато років очолював уряд країни за президентства Іслама Карімова. Після смерті останнього у вересні цього року, він став головою комісії з організації поховань та в.о. глави держави. Загалом, у виборах брали участь четверо кандидатів. Спостерігачі ОБСЄ розкритикували вибори та назвали їх «далекими від вільних». Натомість, спостерігачі від ШОС назвали їх «справедливими та такими, що відповідають стандартам».

– Прем`єр-міністр Нової Зеландії Джон Кей оголосив про свою відставку. Він заявив, що занадто довго був на посаді глави уряду та вирішив присвятити більше часу своїй родині. Кей очолював уряд Нової Зеландії з 2006 року.

– У М`янмі проурядові війська вибили загони сепаратистів з міста Монкое в штаті Шан на кордоні з Китаєм. Бої у цій провінції спалахнули три тижні тому, коли альянс антиурядових сепаратистських сил атакував позиції уряду та відбив кілька населених пунктів. Це викликало занепокоєння Китаю, який мобілізував свої війська біля кордону та прийняв кілька тисяч біженців.

– Малайзія виступила у підтримку мусульманської народності рохінджа, яка проживає в М`янмі. Віце-прем`єр-міністр Малайзії Ахмад Захід Хаміді закликав судити керівництво М`янми за переслідування представників рохінджа та погіршення гуманітарної ситуації в їхньому штаті Ракхейн.

Європа:

– Прем`єр-міністр Італії Маттео Ренці оголосив про свою відставку. Причина – поразка на референдумі з конституційної реформи. Більшість виборців проголосували проти ініціативи уряду. Лише трохи більше за 40% підтримали пакет реформ. Вони мали зменшити вплив Сенату та регіонів, натомість надавши більше повноважень центральній владі. Маттео Ренці пообіцяв піти у відставку, якщо люди на підтримають його пропозицій. Відтак, чимало виборців голосували не так проти реформ, як проти Ренці та його політики економії. Безпрецедентну інформаційну кампанію проти референдуму провели праві популісти з «Руху п`яти зірок» та партії «Ліга Півночі».

– Прем`єр-міністр Франції Мануель Валльс оголосив, що балотуватиметься у президенти країни на виборах 2017 року та висунув свою кандидатуру для участі у праймеріз Соціалістичної партії. Також він анонсував свою відставку з посади глави уряду.

– Господарський суд Києва наклав штраф у розмірі 6,6 млрд. доларів на російську компанію «Газпром». Суд постановив, що компанія порушила антимонопольні правила на ринку транзиту газу через українську ГТС.

– Верховний суд Великої Британії розпочав розгляд апеляції уряду у справі про вихід країни зі складу ЄС. Минулого місяця, Високий суд Лондона заборонив уряду приймати рішення про вихід Британії з організації без попередньої згоди парламенту. Прем`єр-міністр та члени її кабінету виступають за ухвалення рішення без участі депутатів. Вперше в історії, справу розглядатимуть всі 11 суддів Верховного суду.

– У британському місті Бірмінгем розпочався суд над 101-річним чоловіком, якого звинувачують у скоєнні сексуальних злочинів. Ральф Кларк 1915 року народження став найстарішим підсудним в історії країни. За даними слідчих, злочини були скоєні ним між 1974 та 1983 роками. Зокрема, йому оголосили підозру про розбещення малолітніх.

– Спортивний арбітражний суд Лозанни у Швейцарії залишив у силі рішення комітету ФІФА з етики про відсторонення колишнього голови організації Йозефа Блаттера від футбольної діяльності на 6 років.

– Греція відмовилася видати Анкарі трьох турецьких військових, які втекли з країни після невдалої спроби військового перевороту 15 липня. Відповідне рішення ухвалив суд Афін. У своїй постанові він послався на неможливість гарантувати безпеку військовим внаслідок екстрадиції. Також суд має вирішити долю ще п`ятьох військовослужбовців, які також попросили політичного притулку після перевороту.

– У Німеччині в місті Ессен розпочав роботу з`їзд Християнсько-демократичного союзу, головою якого є канцлер ФРН Ангела Меркель. Близько тисячі делегатів мають переобрати керівництво партії. Ймовірно, Меркель знову стане головою союзу в 9 раз поспіль. Вона керує ХДС вже 16 років.

Близький Схід:

– Російський винищувач Су-33 розбився під час спроби посадки на авіаносець «Адмірал Кузнєцов» біля берегів Сирії. Міноборони РФ підтвердило інформацію. Пілот встиг катапультуватися. Причиною аварії став розрив тросу – літак покотився за межі палуби та впав у море. Це вже другий російський винищувач, який зазнав катастрофи на «Адміралі Кузнєцові». 14 листопада МіГ-29 так само розбився при заході на посадку.

– Дві російські медсестри загинули у західному Алеппо. Російський мобільний шпиталь обстріляли бойовики «Армії Алеппо» з мінометів та артилерії. Ще 4 медиків – поранені.

– Бойовики коаліції «Армія Алеппо» розпочали контрнаступ всередині східних кварталів міста. Вони атакували позиції сирійських військ у кварталах Аль-Майсар, Аль-Зебдійя та Аль-Катерідж. Поки що їм не вдалося просунутися чи прорвати оборону сил Асада. Водночас, сирійські війська вибили бойовиків з кварталів Карам Аль-Джабаль та Аль-Шаар.

– Іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» чотири населені пункти північніше Мосула, які понад 2 роки перебували під контролем джихадистів. Також південна ударна група урядових військ підбила напад терористів на місто Аль-Ширкат. Крім того, на півночі провінції Найнава іракські сили безпеки ліквідували «міністра нафти Ісламської держави» Абу Аззама.

– Саудівська Аравія, Катар, ОАЕ та Туреччина виступили за скликання позачергової сесії Генеральної Асамблеї ООН – для обговорення ситуації в сирійському Алеппо.

Автор