Світ 3 грудня. Результати дня

Iliya Kousa

«Тайванський хід» Дональда Трампа, арешти в Марокко, траурна процесія на Кубі, вибух на шахті в Китаї, протести в Південній Кореї, ліквідація терористів «ІД» у Росії, битва за Алеппо в Сирії та багато іншого.

Африка:

– У Марокко сили безпеки затримали підозрюваного в причетності до організації паризьких терактів 13 листопада 2015 року. За даними поліції, чоловік був інформатором терористів «Ісламської держави» в Європі. Він особисто передавав інформацію від бойовиків з Сирії та Іраку до їхньої підпільної мережі у Франції.

Америка:

– Конгрес США схвалив бюджет Міноборони країни на 207 фінансовий рік, в якому прописана заборона виділення коштів на військову співпрацю з РФ.

– Федеральний суд штату Вісконсин у США відмовив прихильникам Дональда Трампа призупинити перерахунок голосів на президентських виборах 8 листопада. Відповідну заявку з проханням перерахувати голоси подала кандидат від «зелених» Джилл Стайн. Соратники ж республіканця розкритикували такі дії та подали позов до суду із намаганням заблокувати процедуру. Перерахунок голосів також мають намір здійснити у штатах Пенсильванія та Мічиган. Всі три штати – ключові, які гарантували перемогу Дональду Трампу.

– Траурна процесія з прахом кубинського лідера Фіделя Кастро завершила свою 7-денну подорож Кубою. Тепер прах Кастро мають поховати на кладовищі в Сантьяго-де-Куба. Процесія зупинилася на Площі революції. У своїй промові, брат померлого – Рауль Кастро – заявив, що кубинська влада не називатиме вулиці ім’ям Фіделя і не ставитиме йому пам’ятники, щоб «уникнути формування культу особистості».

Азія:

– Новообраний президент США Дональд Трамп порушив пряму заборону на контакти з керівництвом Тайваню та вперше за багато десятиліть напряму поговорив з президентом Тайваню Цай Ін Вень. У США з 1979 року діє закон, який закріплює співпрацю між країнами, але не прямі дипломатичні відносини. Китай виступає проти прямих контактів Тайваню з іншими державами, оскільки вважає його своєю провінцією. У відповідь на телефонну розмову Трампа та Цай Ін Вень, офіційний Пекін назвав її «дитячою забавкою Тайваню».

– 21 людина загинула внаслідок вибуху на вугільній шахті в Китаї. Один шахтар пропав безвісти. Під завалами опинилися ще 22 робітники. Вибух пролунав вранці неподалік міста Цитайхе в провінції Хейлунцзян. Зараз рятувальники намагаються витягнути людей. Але їм перешкоджають обломки, які загородили вузькі проходи в шахті. За даними ЗМІ, у шахти не було ліцензії на роботу, а причини вибуху – невідомі. Поліція розпочала розслідування.

– В Узбекистані оголосили «день тиші» перед президентськими виборами. Вони мають пройти 4 грудня. Серед кандидатів на посаду глави держави – нинішній в.о. президента від керівної Ліберально-демократичної партії Шавкат Мірзійоєв, лідер Народно-демократичної партії Узбекистану Хатамжон Кетмонов, кандидат від Демократичної партії Узбекистану Сарвар Отамуратов та кандидат від Соціал-демократичної партії «Адолат» Наріман Умаров.

– У Сеулі в Південній Кореї майже мільйон людей вийшли на вулиці, вимагаючи відставки президента Пак Кин Хе, яка опинилася в центрі корупційного скандалу за участі її близького оточення.

Європа:

– Низка провідних європейських ЗМІ повідомили, що футболіст Кріштіану Роналду та тренер Жозе Моурінью відмили сотні мільйонів доларів в офшорних компаніях, щоб не сплачувати податки. Вони посилаються на 18 мільйонів документів, які злили в Інтернет невідомі. Обидва – відхрещуються від звинувачень.

– Влада Швейцарії конфіскувала вкрадені в сирійській Пальмірі історичні артефакти, виявлені поліцією у вільній торговельній зоні Женеви. Серед них також були й артефакти з Ємену та Лівії. До вирішення питання про їхнє повернення до цих країн, пам’ятки будуть виставлені у Музеї мистецтв у Женеві.

– В Азербайджані в Баку сили безпеки застрелили чоловіка, який намагався підірвати себе поряд із торгівельним центром. Підозрюваний вже засуджувався у 2007 році за тероризм і вийшов на свободу на початку 2016 року.

– У Росії співробітники ФСБ ліквідували лідера терористичного угруповання «Вілаят Кавказ» Рустама Асільдарова та чотирьох його соратників. Спецоперацію провели у селі Талгі неподалік Махачкали. «Вілаят Кавказ» – відділення терористичної організації «Ісламська держава», яке діє на території Дагестану, Чечні та Інгушетії.

Близький Схід:

– Спеціальний фонд для захисту об’єктів культурної спадщини ЮНЕСКО – вирішили створити на конференції в Абу-Дабі в ОАЕ. Відповідну резолюцію підписали одразу п’ять нобелівських лауреатів – колишній генсек ООН Кофі Аннан, письменники Орхан Памук та Маріо Варгас Льоса, міністр закордонних справ М’янми Аун Сан Су Чжі та президент Ліберії Елен Джонсон-Серліф. Планується виділити понад 100 млн. доларів на охорону, транспортування та реставрацію об’єктів, які перебувають у зонах конфлікту. З 1052 об’єктів – 55 перебувають в небезпеці. Це переважно історичні пам’ятки на території Сирії, Іраку та Малі.

– Сирійська армія зайняла одразу три квартали у східному Алеппо внаслідок бойових дій за минулу добу. Зокрема, урядові сили прорвали оборонну лінію бойовиків коаліції «Армія Алеппо» та взяли під контроль райони Тарик Аль-Баб, Карам Аль-Тараб і Аль-Джезматійя. Також вони зайняли 40% кварталу Аль-Хальванійя. Відтепер, сирійські війська контролюють дороги, які з’єднують Алеппо із аеропортом. Нині, сили Асада контролюють понад 60% східних кварталів міста.

– Щонайменше 24 людини загинули та десятки поранені внаслідок теракту у східному кварталі Аль-Кадісійя в іракському Мосулі. Водночас, ще один теракт стався в Багдаді. Смертник підірвав себе у замінованому автомобілі в одному з центральних кварталів столиці.

Автор