Світ 2 грудня. Результати дня:

Несподіваний результат президентських виборів у Гамбії, «шалений» міністр оборони США, справа «Petrobras» в Бразилії, санкції проти КНДР, кращий футболіст 2016, мандри в Ірландію, битва за Алеппо в Сирії та багато іншого.

Африка: 

– Чинний президент Гамбії Яхья Джамме, який вже 22 роки поспіль керує країною, несподівано визнав поразку на президентських виборах. Він отримав 36% голосів, тоді як його суперник – опозиціонер Адаму Барроу – 45,5%. 51-річний Джамме прийшов до влади в Гамбії в результаті військового перевороту в 1994 році. Його правління характеризувалося переслідуваннями сексуальних меншин та опозиції.

– За даними ООН, у Південному Судані спалахнули етнічні чистки, які можуть повторити трагічні події 1994 року в Руанді.

Америка: 

– Новообраний президент США Дональд Трамп номінував на посаду нового міністра оборони країни легендарного генерала Джеймса Меттіса. Генерал 44 роки служив у морській піхоті. Він відомий під псевдо «Шалений пес» та своїми жорсткими прямолінійними висловлюваннями. Меттіса називають «бойовим монахом», оскільки він все життя присвятив армії і так і не одружився і не має дітей. У 2013 році генерал пішов з посади начальника Центрального командування США, яке займається проведенням спеціальних операцій на Близькому Сході. Він критикував адміністрацію президента Барака Обами, вважаючи, що найбільша загроза стабільності в регіоні – це Іран. Меттіс був командиром штурмової бригади морської піхоти під час Війни у Затоці у 1991 році. Під час війни в Іраку він командував бригадою у битві за Фаллуджу у 2004 році. Є автором посібника для протидії бойовикам.

– Соратник Дональда Трампа та генеральний прокурор штату Мічиган Білл Шуетт подав позов до суду із наміром заблокувати перерахунок голосів у штатах Пенсильванія, Вісконсин та Мічиган, як того вимагає кандидат від «зелених» Джилл Стайн. Він заявив, що процедура перерахунку – процес довгий та не має сенсу. Втім, за неї платить лише сам кандидат. Стайн вже внесла гроші для перерахунку голосів у штатах Вісконсин та Пенсильванія. Всі три штати – ключові, які принесли перемогу Дональду Трампу.

– Бразильська будівельна компанія «Odebrecht» пішла на угоду зі слідством у справі про корупцію в державній нафтовій компанії «Petrobras». Відповідно до документу, компанія виплатить 1,9 млрд. доларів компенсації, а близько 70 її топ-менеджерів підпишуть індивідуальні угоди про визнання своєї вини у справі, що має пом`якшити їм вироки. Виплата компенсацій триватиме протягом 20 років. 70% всієї суми отримає Бразилія, решту – США та Швейцарія. В обмін на це, компанії повернуть право приймати замовлення. Топ-менеджери та співробітники компанії також дадуть свідчення в суді. Президент компанії – Марселу Одебрехт – був затриманий федеральною поліцією влітку цього року. Компанія була основним підрядником державної корпорації «Petrobras».

– Понад 160 тисяч мешканців кубинського міста Сьєрра-де-Авіла вийшли на вулиці попрощатися із Фіделем Кастро. Траурний кортеж із труною з прахом кубинського лідера проїхав через усе місто.

– Верховний суд Бразилії ухвалив рішення висунути підозру в розтраті бюджетних коштів нинішньому голові Сенату країни – Ренану Калейрусу.

Азія: 

– У Китаї суд визнав невинним чоловіка, якого стратили 21 рік тому за звинуваченням в зґвалтуванні та вбивстві. Таке рішення виніс Верховний суд КНР. 20-річний Не Шубінь був розстріляний у 1995 році. Час та мотиви вбивства жінки, в якому підозрювали юнака – не були встановлені. Основним доказом стало визнання чоловіком своєї провини. Втім, суд постановив, що законність отримання визнання – під сумнівом, та припускає – юнака могли катувати поліцейські. Родичі Не Шубіня вимагали виправдати чоловіка з 2015 року, коли поліція затримала серійного вбивцю, який визнав свою вину в убивстві жінки. У Китаї суди виносять 99,92% обвинувальних вироків.

– В Індонезії поліція затримала десятьох людей за підозрою у державній зраді. Серед них – донька першого президента країни Сукарно – Рачмаватрі Сукарнопутрі. За даними місцевих ЗМІ, арешти пов’язані із нещодавніми виступами консервативних мусульман проти губернатора Джакарти, християнина китайського походження Басуки Чахая Пурнами, якого вони звинувачують в богохульстві. Пурнама – дуже популярний серед жителів столиці. Його називають одним з головних кандидатів на посаду віце-президента у 2019 році.

– Японія та Австралія заявили, що посилять санкції проти КНДР за її ядерну програму. Натомість, Південна Корея вже ухвалила відповідне рішення. Напередодні, суворі обмежувальні заходи одноголосно запровадила Рада Безпеки ООН.

– Опозиційна партія «Тобуро» у Південній Кореї ухвалила рішення розпочати процедуру імпічменту президента Пак Кин Хе 9 грудня. Натомість, в керівній партії «Сенурі» наполягають – глава держави добровільно піде у відставку в квітні 2017 року. Із вимогою оголосити імпічмент президенту на вулиці вийшли мітингарі.

– 23 цивільних загинули внаслідок серії нападів бойовиків «Талібану» на провінцію Кандагар в Афганістані.

Європа: 

– СБУ порушила кримінальну справу проти російського актора Івана Охлобистіна за підозрою у створенні терористичного угруповання. Нещодавно, актор отримав «паспорт ДНР» під час свого незаконного візиту на схід України. Також він послідовно підтримував терористичні рухи на Донбасі. У 2014 році Україна заборонила йому в`їзд на свою територію.

– Графство Донегол в Ірландії стало найцікавішим місцем для мандрівників у 2017 році. Цей регіон очолив список популярних напрямків мандрівок за рейтингом журналу «National Geographic Traveller». У цьому графстві – найбільш чиста вода для купання. Також регіон відомий своїми пейзажами та узбережжям.

– Міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон заявив, що Лондон не перешкоджатиме країнам-членам ЄС проводити переговори щодо формування спільної оборонної політики і подальшій інтеграції Союзу. Велика Британія завжди брала обмежену участь у військових ініціативах ЄС та не підтримував пропозиції, які могли якимось чином дублювати функції НАТО. Натомість, Джонсон допустив зміцнення оборони ЄС задля протистояння Росії.

– У Норвегії знайшли браму концентраційного табору «Дахау» із написом «Arbeit macht frei», які викрали два роки тому. Зниклу архітектурну пам’ятку виявили у місті Берген. Вони важать понад 100 кілограмів. За даними поліції, браму викрали у 2014 році норвезькі неонацисти.

– Україна розпочала будівництво телевежі у містечку Чонгар Херсонської області на адміністративному кордоні з окупованим Кримом. Вона буде використовуватися, щоб транслювати українські теле- та радіопрограми на Крим.

– ФІФА оголосила трьох претендентів на звання кращого футболіста 2016 року. Обиратимуть між трьома кандидатами. Ними стали аргентинець Ліонель Мессі, португалець Кріштіану Роналду та француз Антуан Грізман. З 2008 року цей титул не діставався нікому, окрім Роналду та Мессі.

Близький Схід: 

– Остання група бойовиків «Фронту Аль-Нусра» та «Ахрар Аль-Шям» поїхала з Західної Гути під Дамаском. Ісламісти склали зброю, передали її сирійській армії та рушили до провінції Ідліб. Вони здали урядовим силам два БМП, чотири зенітні установки, три американські ПТУР «Dragon» та понад 400 одиниць стрілецької зброї. Майже 2 тисячі бойовиків та понад тисяча цивільних з числа їхніх родичів покинули міста Хан Аль-Шейх, Закійя, Аль-Мукайлабійя та ще 13 селищ довкола на спеціальних автобусах. Таким чином, вся Західна Гута офіційно перейшла під контроль уряду. Битва за цей регіон тривала з 2012 року. Хан Аль-Шейх розташований за 15 км від Дамаска.

– Сирійська армія штурмувала позиції бойовиків «Армії завоювання» у на південному сході Алеппо. Урядові війська захопили 50% кварталу Аль-Джезматійя, прорвали оборону ісламістів у кварталах Аль-Хальванійя та просунулися вглиб кварталу Шейх-Саїд. На решті напрямків сирійським військам просунутися не вдалося. Бойовики оголосили про об’єднання усіх 15 антиурядових угруповань в Алеппо у нову коаліцію «Армія Алеппо» з метою мобілізації бойовиків для оборони міста.

– Міноборони РФ направило групу саперів для розмінування території міста Алеппо.

Автор