Світ 30 листопада. Результати дня

Битва за Алеппо, біженці в Італії, акція пам’яті на Кубі, імпічмент в Південній Кореї, нові санкції проти КНДР, скандал у Франції та багато іншого.

Африка:

– До Росії із візитом прибув командувач Лівійської національної армії, генерал Халіфа Хафтар. Він звернувся до російського керівництва із проханням надати військову допомогу в боротьбі проти терористів «Ісламської держави».

– За даними МВС Італії, 17 тисяч біженців прибули до країни цього року з країн Північної Африки.

Америка:

– Новообраний президент США Дональд Трамп призначив новим міністром транспорту екс-міністра праці часів Джорджа Буша, дружину лідера республіканців в Сенаті Мітча Макконнела – Елен Чао.

– На Кубі пройшла масова акція вшанування пам’яті кубинського лідера Фіделя Кастро, який помер 25 листопада. На заходах були присутні лідери та представники країн світу. Зі своїми промовами виступали прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас, президент Венесуели Ніколас Мадуро, президент Еквадору Рафаель Корреа, президент ПАР Джейкоб Зума, президент Болівії Ево Моралес.

– Сенат Колумбії одноголосно схвалив новий мирний договір між урядом та ліворадикальним антиурядовим угрупованням «ФАРК».

– Терористична організація «Ісламська держава» взяла на себе відповідальність за напад на студентів Університету Огайо в США. Чоловік сомалійського походження напав із ножем на студентів ВНЗ та поранив вісьмох людей. Після цього, його застрелила поліція.

Азія:

– Таджикистан та Узбекистан домовилися про відновлення авіасполучення між країнами, яке було перерване 23 роки тому. Відповідний протокол був підписаний сторонами на зустрічі у Душанбе. Прямі авіарейси між двома державами були припинені у 1993 році на тлі загострення стосунків.

– Опозиція Південної Кореї зібрала достатньо голосів для висунення імпічменту президенту Пак Кин Хе. Про це повідомив лідер групи депутатів з керівної партії «Сенурі» Хван Ян Чуль. Голосування очікують провести між 2 та 9 грудня.

– Один військовий загинув внаслідок вибуху саморобної бомби на півдні Таїланду. Поліція підозрює в організації теракту місцеві ісламські сепаратистські угруповання.

– Президент В`єтнаму Чан Дай Куанг оголосив амністію 4,2 тисячам ув’язнених на честь новорічних свят. Це вже друга амністія за останні півроку. У серпні, на честь Дня незалежності 2 вересня, в’єтнамська влада амністувала 25 тисяч людей.

– В Афганістані провінції Газні ударом американського БПЛА був знищений один з лідерів терористичного руху «Талібан» мулла Райхан.

– Рада Безпеки ООН одноголосно ухвалила запровадження нових санкцій проти КНДР через її ядерну програму. Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун охарактеризував нові санкції як «найбільш суворі за весь час». Санкції стосуються науково-технічної співпраці, лізингу та фрахту кораблів та економічні обмеження щодо Північної Кореї.

Європа:

– Країни-члени ОПЕК домовилися про скорочення обсягів видобутку нафти на 1,2 млн. барелів на добу. На тлі цих новин, ціни на нафту зросли до 8%. Зараз країни ОПЕК видобувають 33,6 млн. барелів нафти на день. Тепер їх видобуток знизиться на 4,5%. Загальний видобуток по світу знизиться на 1%. Це перше зниження обсягів видобутку сировини з 2008 року.

– У Німеччині затримали співробітника контррозвідувальної служби, якого підозрюють у зв’язках з ісламськими терористами та передачі їм конфіденційної інформації.

– У Франції спалахнув скандал за участі Управління з боротьби з наркотиками. Відповідно до видання «Liberation», в рамках одного з судових розслідувань, до країни нелегально переправили 40 тонн марихуани. При цьому, до цієї схеми причетні співробітники поліції та Управління з боротьби з наркотиками.

Близький Схід:

– Друга та остання група бойовиків «Фронту Аль-Нусра» та «Ахрар Аль-Шям» у кількості 2 тисяч осіб були евакуйовані з усіх міст Західної Гути під Дамаском. Ісламісти та члени їхніх родин були перевезені до провінції Ідліб в рамках домовленостей з сирійським урядом про капітуляцію та здачу міст. Таким чином, сирійська армія повернула під контроль міста Хан Аль-Шейх, Закійя, Тайба та Аль-Мукайлабійя. Вся Західна Гута перейшла під контроль сирійської влади. Битва за цей регіон тривала з 2012 року.

– Сирійські війська прорвали оборону бойовиків «Армії завоювання» та зайняли один з найбільших кварталів у східному Алеппо – Шейх-Саїд. Також армія зайняла більшу частину сусіднього кварталу Аль-Амірійя. В місті тривають бойові дії. За минулу добу понад 8 тисяч цивільних перебралися зі сходу до західного Алеппо. 647 бойовиків склали зброю та вийшли з міста гуманітарними коридорами в межах оголошеної урядом амністії.


Автор