Світ 4 червня. Результати дня

Смерть легенди, напад у Нігері, протести в Аргентині, антитерористична операція на Філіппінах, міграційні мітинги у Великій Британії, нове розпорядження Папи Римського, ударна операція у Фаллуджі в Іраку та багато іншого.

Африка:

– Два десятки людей загинули внаслідок нападу терористів «Боко Харам» на місто Боссо та селище Вогом на південному сході Нігеру. Хоча напад частково відбили, у боях загинули 32 військовослужбовців.

Америка:

– В Аргентині пройшов багатотисячний мітинг проти насилля над жінками. Протестний марш організували в Буенос-Айресі. Люди вимагали розслідувати справи вбивства трьох 12-річних дівчат на околицях столиці. За даними місцевих ЗМІ, у 2014 році в країні були вбиті 275 жінок та молодих дівчат. У більшості випадків вони ставали жертвами домашнього насилля.

– У Феніксі в Арізоні на 75 році життя помер всесвітньо відомий легендарний боксер Мухаммед Алі. Останні дні він перебував у лікарні через хронічне респіраторне захворювання. Також страждав на хворобу Паркінсона. Попри це, вів активну громадську діяльність. Мухаммед Алі – один з найвідоміших боксерів планети, який тричі отримував титул чемпіона світу у 1960-1970-х роках.

– Мексиканський суд заарештував активи губернатора міста Нуево-Леон Рікардо Медіни та ще 11 чиновників, яких підозрюють в корупції на суму в 194 млн. доларів.

– В США у штаті Техас через повені армійська вантажівка перекинулася на дорозі. Дев’ятеро американських військовослужбовців загинули. Це сталося біля військової бази Форт-Худ.

Азія:

– У Таїланді група із захисту дикої природи вивезла всіх тигрів з провідного буддистського храму в провінції Канчанабурі. Нещодавно, тамтешніх монахів запідозрили у жорстокому ставленні до тварин та незаконній торгівлі ними. Всього активісти врятували 137 тигрів.

– Філіппінські війська з боями зайняли тренувальний табір терористів «Ісламської держави» біля містечка Бутіг у провінції Ланао дель Сур. Бій тривав 10 днів.

Європа:

– Слідчий комітет РФ вчетверте відкрив кримінальну справу проти Руслана Шамсуарова – сина віце-президента нафтової компанії «Лукойл» – за підозрою в організації нелегальних перегонів у Москві та хуліганстві. Раніше, всі спроби притягти його до відповідальності завершувалися раптовим закриттям справи «за відсутності доказів».

– У місті Брайтон на півдні Великої Британії пройшла масштабна акція проти іммігрантів, а також мітинг у підтримку імміграції. До початку маршу «Досить з нас біженців!», організованого націоналістичними силами, поліція затримала 12 осіб. Пізніше, між представниками двох таборів відбулися сутички.

– Папа Римський Франциск підписав рескрипт, який передбачає позбавлення сану єпископа у разі проявлення ним «халатності» відносно фактів педофілії у церкві.

Близький Схід:

– Іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» містечко Аль-Саклавійя північніше міста Фаллуджа. Визволення цього населеного пункту, захопленого бойовиками у 2014 році, стало частиною операції зі звільнення Фаллуджи. Під час битви за містечко був знищений командир загонів ІД, громадянин Судану Абу Башир Аль-Судані.

– Американські літаки з авіаносця «Гаррі Трумен» завдали кількох повітряних ударів по позиціях терористів «Ісламської держави» в Сирії та Іраку. Нещодавно, авіаносець увійшов у Середземне море через Суецький канал.

– Турецька армія відкрила артилерійський вогонь по позиціях бойовиків «Ісламської держави» на півночі Сирії біля турецького кордону. Вразили 11 об’єктів ІД. Операцію підтримали з повітря сили Міжнародної антитерористичної коаліції, які завдали по ним ще 9 ударів. 14 терористів були вбиті. Операція була спрямована на стримування сил «Ісламської держави» від захоплення оплоту ісламістів «Джебхат Аль-Нусра» та «Ахрар Аль-Шям» в містах Маре та Азаз.

– Шестеро осіб загинули та 15 поранені внаслідок теракту в Багдаді. Смертник на автомобілі підірвав себе на армійському блокпості на в’їзді до столиці.

– На півдні провінції Алеппо в Сирії коаліція бойовиків у складі «Фронту Аль-Нусра», «Ахрар Аль-Шям», «Туркестанської партії», «Армії завоювання» та «Джунд Аль-Акса» вибили сирійські війська з п’яти населених пунктів навколо міста Хан-Туман. Десятки військовослужбовців були вбиті. Восьмеро захоплені бойовиками з узбецького угруповання «Бригади Імама Бухари».

– Сирійська армія у складі 4-ї Механізованої Дивізії звільнила від бойовиків «Ісламської держави» селище Абу Аль-Алладж у західній частині провінції Ракка. Зараз урядові сили у 35 км від міста Табка та однойменної військово-повітряної бази. Звільнення селища стало першим боєм сирійських військ під час операції з наступу на столицю ІД – місто Ракка.

Автор