Світ 27-28 листопада. Результати двох днів

Північний прорив в сирійському Алеппо, міжетнічні сутички у ДРК, збройні зіткнення в Уганді, вирок терористам в Казахстані, докази проти президента Південної Кореї, перемога Фійона у Франції, відставка уряду Кувейту та багато іншого.

Африка:

– 55 людей стали жертвами міжетнічних сутичок на заході Уганди. Збройні зіткнення спалахнули між поліцією та представниками антиурядового угруповання «Рух Рвензуруру». За повідомленням правоохоронців, вони здійснювали патрулювання місцевості, коли на них напав загін бойовиків. У перестрілці загинули 14 поліцейських та 41 бойовик. «Рух Рвензуруру» – це сепаратистська антиурядова організація, штаб якої – в однойменній провінції біля кордону з Демократичною Республікою Конго. Представники угруповання – з племені Мубере – вимагають визнати їх окремим етносом та надати незалежність їхньому регіону. Боротьба за це триває вже кілька десятиліть. У 1964 році сепаратисти проголосили своє королівство Рвензуруру, а через три роки влада Уганди його заборонила.

– Близько 3 десятків мирних жителів – переважно представників племені хуту – були вбиті озброєними бойовиками на сході Демократичної Республіки Конго під час спалаху міжетнічного напруження в країні.

– Нігерія заявила, що імпортуватиме нафту з сусіднього Нігеру через безперервні напади бойовиків угруповання «Месники Дельти Нігеру» на підприємства нафтової інфраструктури країни. Ця група вважає, що нафтова промисловість шкодить природі та долині річки Ніл. Їхні акції часто називають «еко-тероризмом».

Америка:

– Семеро людей зазнали поранень внаслідок стрілянини, яку відкрив невідомий в приміщенні Університету Огайо в США. Нападника застрелила поліція, яка прибула на місце події. Район, де все сталося – оточили.

– Найбільша опозиційна дисидентська група в Кубі – «Леді у білому» – вперше за 13 років скасувала свій традиційний протестний марш. Представники організації заявили, що це – з поваги до смерті кубинського лідера Фіделя Кастро.

Азія:

– Семеро учасників терористичних нападів на місто Актобе в Казахстані засуджені до довічного ув’язнення. Таке рішення ухвалив суд Актюбінської області. Ще двоє учасників терористичної групи – отримали 25 та 28 років ув’язнення. Загалом, у цій справі проходять 29 осіб. З них 9 засуджених – як прямі виконавці терористичних нападів. Інші – підозрюються у пособництві терористам. 5 червня 2016 року група озброєних чоловіків здійснила напади на магазини зброї та військову частину в місті Актобе. У стрілянині загинули семеро людей. Влада запровадила надзвичайний стан. Пізніше, стало відомо, що підозрювані – члени радикальних ісламських течій, пов’язаних з «Ісламською державою».

– Прокуратура Південної Кореї повідомила, що отримала докази причетності президента країни Пак Кин Хе до корупційного скандалу за участі її близької подруги Чхве Сун Сіль. Зокрема, слідчі виявили близько 50 аудіофайлів із розпорядженнями глави держави щодо її подруги на мобільному телефоні одного з радників президента. Водночас, опозиція Південної Кореї – партія «Тобуро» – заявила, що може провести голосування за імпічмент президенту вже 2 грудня.

– У Пакистані група бойовиків викрала польську геологічну місію у складі шести осіб. Інцидент стався в провінції Хайбер-Паштунхва на північному сході країни. Жодна антиурядова група з цього регіону поки не взяла відповідальності за викрадення.

– Дев’ятеро людей затримані поліцією в Індонезії за підозрою у зв’язках з терористами «Ісламської держави».

– Керівництво терористичного руху «Талібан» переїхало з Пакистану до сусіднього Афганістану. Останні десять років їх штаб-квартира була розташована в пакистанському місті Кветта. Які причини перенесення її на південь провінції Гільменд – невідомо. Афганська влада цю інформацію – не коментує.

– В Австралії у Мельбурні шестеро людей померли від «грозової астми» – дуже рідкісного явища захворювання під час грози та зливи. Ще понад 100 людей госпіталізовані.

Європа:

– У Німеччині суд підтвердив законність вироку колишньому бійцю «СС» та співробітнику концтабору «Освенцім» 95-річному Оскару Гренінгу. Його засудили до 4 років в’язниці в липні 2015 року за звинуваченням у причетності до вбивства 300 тисяч людей.

– Новим лідером євроскептичної націоналістичної «Партії незалежності Сполученого Королівства» став заступник голови партії – Пол Наттол.Він отримав 62% голосів під час внутрішньопартійного голосування. Він заявив, що «поверне Британії минулу велич» та «змусить уряд здійснити справжній брексит».

– Світова організації торгівлі визнала незаконними багатомільярдні податкові пільги, які влада штату Вашингтон в США пообіцяла компанії «Boeing». В організації постановили, що такі пільги – це серйозне порушення антимонопольних норм СОТ. Там заявили, що пільги мають бути ліквідовані протягом наступних 90 днів.

– У Німеччині в Берліні після тривалої хвороби на 66 році життя помер віце-спікер Бундестагу, член Християнсько-демократичного союзу Петер Хінце. У 1990-х роках він очолював передвиборну кампанію канцлера Гельмута Коля. Він вважається одним з соратників Ангели Меркель.

– У Франції переможцем другого туру праймеріз серед «республіканців» став колишній прем’єр-міністр Франсуа Фійон. Таким чином, він офіційно став кандидатом на посаду президента Франції від правоцентристської партії «Республіканці» на виборах 2017 року. Його суперник – Ален Жюппе – вже визнав свою поразку та закликав своїх виборців підтримати Фійона. Останнього вважають проросійським політиком через його заклики до скасування санкцій проти РФ та зближення з Москвою по ситуації в Сирії.

– Генпрокуратура України висунула підозру в державній зраді колишньому президенту Віктору Януковичу.

Близький Схід:

– Сирійська армія захопила третину східного Алеппо, підконтрольного бойовикам коаліції «Армія завоювання». Штурм північних та північно-східних кварталів тривав три дні. За цей час урядовим силам вдалося вибити ісламістів з 13 районів та розбити їхні загони на півночі міста. У боях загинули близько 200 цивільних. Понад 10 тисяч мирних жителів перебралися до західного Алеппо, поранених – евакуювали військові. Близько 250 бойовиків – вбиті у боях. Також сили Асада захопили насосну станцію в кварталі Сулейман Аль-Халябі та відновили постачання води в місто. Також урядові війська розпочали розмінування районів. Водночас, армійські підрозділи продовжили наступ на південь убік решти кварталів, під контролем ісламістів. Це – найбільша поразка антиурядових сил в Сирії з 2012 року, коли ісламісти захопили місто Алеппо.

– Понад 2,5 тисячі бойовиків та членів їхніх родин евакуювали з сирійського міста Хан Аль-Шейх в західній Гуті в провінції Дамаск. Перед цим, ісламісти передали армії важке озброєння та склали зброю. Сирійські війська увійшли до міста та повернули його під контроль. Процес відбувався в рамках угоди, досягнутої між урядом та бойовиками «Фронту Аль-Нусра» та «Ахрар Аль-Шям», які утримували місто 3 роки. Таким чином, битва за Хан Аль-Шейх офіційно завершилася. Також бойовиків евакуювали і з сусіднього міста Закійя. Вся Західна Гута перейшла під контроль уряду.

– Міністр закордонних справ Катару Мухаммед бін Абдель Рахман Ат-Тані заявив, що його країна й надалі озброюватиме сирійські антиурядові угруповання, навіть якщо від цього відмовляться США.

– Уряд Кувейту подав у відставку після оголошення результатів парламентських виборів в країні. Згідно із ними, опозиція отримала третину місць у парламенті. Емір країни, шейх Сабах Аль-Ахмед Джабер Ас-Сабах прийняв відставку уряду.

– До 35 зросла кількість затриманих ізраїльською поліцією палестинців, яких підозрюють в підпалі, що призвели до масштабної пожежі в місті Хайфа та на околицях.


Автор