Світ 22 листопада. Результати дня

Анонс перших кроків Дональда Трампа, АТО в Нігерії, репресії в Туреччині, атомна угода В`єтнаму, бойові дії у М`янмі, відновлення проти корабельних комплексів Швеції, страйк у Німеччині, бій за Мосул в Іраку та багато іншого.

Африка:

– Касаційний суд Єгипту скасував довічне ув’язнення екс-президенту країни Мухаммеду Мурсі та призначив повторне розслідування справи. Раніше, аналогічне рішення суд ухвалив щодо смертного вироку президенту у справі про шпигунство.

– За оцінками ООН, до одного мільйона людей заблоковані в регіоні озера Чад у Нігерії та не мають доступу до гуманітарної допомоги через безперервні військові дії. Там саме триває антитерористична операція Регіональних військ країн Західної Африки проти терористичного угруповання «Боко Харам».

Америка:

– Новообраний президент США Дональд Трамп заявив, що хотів би бачити послом Великої Британії у США колишнього лідера «Партії незалежності Сполученого Королівства» Найджела Фараджа. У відповідь, МЗС Британії заявив, що Лондону «краще знати, кого призначити послом».

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинуватив колишню держсекретаря США Хілларі Клінтон у зв`язках з опозиційним проповідником Фетуллахом Гюленом, якого вважають головним організатором невдалої спроби військового перевороту 15 липня.

– Новообраний президент США Дональд Трамп повідомив, що у перший же день свого президентства виведе США з договору про створення Транс-Тихоокеанського партнерства. Під час виступів на передвиборних мітингах, Трамп неодноразово заявляв, що є противником цієї торгової угоди.

– Радник новообраного президента США Дональда Трампа Келліан Конуей заявила, що проти колишньої держсекретаря США Хілларі Клінтон не висунуть жодних звинувачень у справі про її електронну переписку. Раніше, про свій намір ув’язнити Клінтон, Трамп заявляв під час президентських дебатів.

Азія:

– 15 тисяч державних службовців були звільнені з посад в Туреччині за підозрою у причетності до невдалої спроби військового перевороту 15 липня. Поліція заявила, що всі вони можуть бути членами опозиційного руху «Хизмет» проповідника Фетуллаха Гюлена, якого вважають терористом та організатором перевороту. Таким чином, загальна кількість репресованих після 15 липня сягнула 120 тисяч осіб.

– Понад 3 тисячі людей стали біженцями через бойові дії у М`янмі у прикордонних з Китаєм регіонах. Їх прийняла китайська сторона та надала тимчасовий притулок. МЗС КНР висловив занепокоєння дестабілізацією ситуації в регіоні через сутички на своєму кордоні між урядовими військами М`янми та силами антиурядових сепаратистських груп. Китайська влада мобілізувала частину прикордонних військ.

– В`єтнам відмовився від спільного з Росією та Японією проекту будівництва нових АЕС в країні. Відповідну угоду уклали ще у 2009 році. Вона вартувала 8 млрд. доларів. На рішення відмовитися від неї вплинули зростання ціни та зниження потреб в електроенергії. АЕС «Ніньтхуан-1» могла стати першою у Південно-Східній Азії.

– У Туреччині видали ордер на арешт 48 членів «Робітничої партії Курдистану» та сирійського «Курдського демократичного союзу». Обидві політичні сили вважаються Анкарою терористичними організаціями. Серед тих, кого оголосили в розшук – лідери європейських відділень турецьких курдів – Ремзі Картал та Зубейр Айдар, та лідер сирійських курдів Салім Муслім. Всіх їх підозрюють у причетності до організації лютневих вибухів в Анкарі, які забрали життя 29 людей.

– Прем`єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим відкликав урядовий законопроект, який виправдовував чоловіків за сексуальний зв’язок та зґвалтування неповнолітніх у разі, якщо вони одружені. Скандальний закон викликав негативну реакцію суспільства та призвів до масових протестів по всій країні. ООН розкритикувала закон та закликала його не приймати. В Туреччині одруження з малолітніми – доволі розповсюджене явище, хоча за законом одружуватися можна лише у 18 років.

– У Південній Кореї два впливових депутата парламенту вийшли зі складу керівної партії «Сенурі» у зв’язку зі скандалом навколо глави держави. Нам Гьон Пхіль та Кім Йон Де заявили, що вони виходять в знак протесту проти відмови президента Пак Кин Хе добровільно піти у відставку. Водночас, уряд країни схвалив закон про незалежність розслідування скандалу правоохоронними органами. Закон дозволяє опозиційним партіям обрати делегатів, які братимуть участь в комісії з розслідування. Тим часом, слідчі затримали колишнього заступника міністра культури країни Кіма Чона. Його підозрюють у тому, що він змусив корпорацію «Samsung» пожертвувати 1,35 мільйонів доларів у благодійний фонд, пов’язаний із подругою президента Чхве Сун Сіль.

– Президент Філіппін Родріго Дутерте заявив про свій намір заборонити риболовство довкола спірних островів у Південно-Китайському морі. Зробити це він має намір, запропонувавши внести риф Скарборо до списку морських заповідників. Цей крок вважають жестом назустріч Китаю, який вже привітав таке рішення.

– Індія звинуватила пакистанські війська в незаконному перетині лініїх розмежування в штаті Кашмір та вбивстві трьох індійських військових.

Європа:

– Ймовірний учасник терористичного нападу на московський театр «Норд-Ост» на Дубровці в 2002 році – чеченець Хасан Закаєв – частково визнав свою провину в суді. Закаєва затримали в грудні 2014 року. За повідомленням російських правоохоронців, його арештували під час спроби в`їхати в окупований Крим з території України. За версією слідства, Закаєв входив до терористичної групи Шаміля Басаєва – організатора теракту. Тоді, під час захоплення терористами заручників, загинуло 130 осіб.

– Швеція повертає у військо протикорабельні ракетні комплекси часів «холодної війни» та ухвалила рішення про їхнє розгортання на острові Готланд для протидії можливій агресії з боку Росії.

– Українські прикордонники затримали двох російських військовослужбовців на адміністративному кордоні з окупованим Кримом. СБУ повідомила, що ці солдати – дезертири з російської армії. Натомість, у Москві наголосили – українські «диверсанти» проникли на територію півострова та викрали військових.

– Авіакомпанія «Lufthansa» скасувала 846 рейсів через страйк своїх співробітників. Це зачепить близько 100 тисяч пасажирів. Профспілка, яка організовує страйк – повідомила, що робітники вимагають підвищення заробітних плат. Вони наголошують – оскільки зарплати 5 років поспіль були заморожені, їх треба підняти на понад 20% у формі компенсації. Це вже 14-ий страйк співробітників компанії з квітня 2014 року.

– В Іспанії у Мадриді поліція заарештувала колишнього мера Ріо-де-Жанейро Серджіо Кабрала за підозрою у причетності до корупційних схем навколо бразильської державної нафтової компанії «Petrobras». Його вважають одним з головних організаторів схем з фінансових махінацій.

Близький Схід:

– Щонайменше 40 осіб загинули внаслідок бойових дій між терористами «Ісламської держави» та іракською армією на сході Мосула. Бойовики підірвали кілька замінованих автомобілів, щоб зірвати наступальну операцію урядових сил. Нерідко жертвами вибухів ставали цивільні, або колон біженців з міста. Іракська армія звільнила від джихадистів стратегічне містечко Аль-Салямійя південніше Мосула. Водночас, шиїтсько-християнські Сили народної мобілізації з боями увійшли до міста Таль Афар на заході.

– Сирійське військове командування оголосило про формування 5-го Корпусу добровольчих сил, який підтримуватиме регулярні війська під час здійснення антитерористичних операцій та матиме функцію охорони громадського порядку на звільнених від ісламістів землях.

– Коаліція ісламістів «Армія завоювання» відбила наступ сирійських військ на півдні провінції Алеппо в кварталі Шейх-Саїд. Урядовим військам довелося відступити та готуватися до нового штурму. Це вже 4-й невдалий штурм кварталу за останній тиждень. У боях бойовики втратили понад півсотні людей, включаючи свого командира – лідера ісламістського руху «Ахрар Аль-Шям» в місті Алеппо Абу Аль-Харіса Аль-Халябі.

– В Ємені завершилося оголошене саудівською арабською коаліцією 48-годинне перемир’я. У місті Таїз на півдні країни одразу спалахнули бойові дії.

– 52 рази терористи «Ісламської держави» застосовували хімічну зброю на території Сирії та Іраку, починаючи з 2014 року. Про це свідчать результати аналізу, опублікованого Сирійсько-американською медичною громадою. 19 з них – у передмісті Мосула в Іраку. Загалом, різні антиурядові формування застосовували хімічну зброю 160 разів з 2011 року. Як повідомляє організація – в результаті цих дій загинуло 1,5 тисячі осіб.

– США озвучили імена сирійських генералів, яки підозрюють у скоєнні воєнних злочинів у Сирії. Серед тих, кого назвала постійний представник США в ООН Саманта Пауер – командувач розвідувальної служби ВПС Сирії у місті Алеппо, генерал-майор Адіб Салямех, командир 155-ї та 157-ї військових бригад, генерал Аднан Абуд Хильва та генерал-майори Джаудат Сальбі Мауас і Тахір Хамід Халіль, яких підозрюють в організації хімічних атак в східній Гуті в 2013 році.